Crobexi oslabili, promet porastao

crobex

Uz oporavak prometa, na Zagrebačkoj se burzi prošloga tjedna Crobex indeks ponovno spustio ispod razine 1.900 bodova, dok je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere, čija je cijena dosegnula novu rekordnu razinu.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,23 posto, na 1.896 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.124 boda.

Ipak, mjesec kolovoz indeksi su završili s blagim porastom – Crobex za 0,41 posto, a Crobex10, za 0,8 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 31,6 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego tjedan dana ranije.

“Protekli tjedan na domaćem tržištu obilježila je likvidnost viša od prosjeka zadnjih nekoliko mjeseci i viša od očekivanja, a najveći doprinos dala je dionica Valamar Riviere, koja je svaki dan bila najtrgovanija”, kazao je Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Dionicom Valamara bilo je ostvareno 14,45 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 47,45 kuna, novu rekordno visoku razinu.

Trgovanjem višim od prosjeka može se pohvaliti i dionica HT-a, koja je uz Valamar, većinu tjedna provela kao druga najtrgovanija dionica, dodaje Jurić.

Dionicom HT-a ostvareno je 4,15 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,1 posto, na 179 kuna.

Nešto veći prometi ostvareni su povlaštenim izdanjem Adrisa – 3,2 milijuna kuna i Ericssona Nikole Tesle – 2 milijuna kuna.

Pritom je cijena povlaštenog izdanja Adrisa pala 0,55 posto, na 453,5 kuna, a Ericssona za 1,23 posto, na 1.200 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Zagrebačke banke, čija je cijena oslabila 0,76 posto, na 53,49 kuna.

Od važnijih korporativnih vijesti Jurić ističe da je skupština Janafa u utorak izglasala isplatu dividende od 165 kuna po dionici, odnosno da će se dioničarima isplatiti 166 milijuna kuna, a ostatak prošlogodišnje dobiti od 101 milijun kuna zadržati u temeljnom kapitalu.

Ta vijest nije utjecala na cijenu dionice Janafa, koja je ostala nepromijenjena na tjednoj razini, na 5.700 kuna.

“Cijena dionice Luke Rijeka od utorka nadalje rasla je svaki dan, a razlog možemo potražiti između ostaloga i u objavi poljske kompanije OT Logistics koja je potvrdila da je jedina dala ponudu za kupnju 12 posto dionica ove riječke kompanije za 79 milijuna kuna, s čime bi svoj vlasnički udio povećali na 33 posto”, navodi Jurić.

Dionica Luke Rijeka poskupila je na tjednoj razini nešto više od 2 posto, na 50 kuna.

Od ukupno 63 dionice kojima se protekloga tjedna trgovalo, cijena njih 29 je porasla, a 34 pala.

Među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica bila je dionica Maistre, s rastom cijene za 6,7 posto, na 333 kune.

Najviše je, pak, potonula cijena dionice Petrokemije, za 20 posto, na 11,8 kuna.

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu. Predlaže se pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna kuna, za 343,23 milijuna kuna, na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića gubitaka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

Pritom će nominalni iznos redovne dionice sa 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima od 10 kuna, izvršit će se spajanje dionica na način da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna.

“Sljedeći tjedan Državni zavod za statistiku objavit će informacije o noćenjima i dolascima turista za srpanj ove godine, odnosno za prvih sedam mjeseci. Bit će zanimljivo pratiti kako će se rezultati špice turističke sezone odraziti na promet i cijene dionice turističkih kompanija koje su ovaj tjedan bile hit na burzi”, zaključuje Jurić. (H)

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake