Dalić: Cilj Vlade je trajni gospodarski rast po stopi od 5 posto

dalic

Cilj Vlade je postizanje trajnog gospodarskog rasta od 5 posto, a zbog liberalizacija nekih usluga uskoro bi mogle pojeftiniti auto škole i javnobilježničke i odvjetničke usluge, kazala je u ponedjeljak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na poslovnom ručku kojeg je organizirala Američka gospodarska komora (AmCham).

Podsjetivši na mjere koje je Vlada do sada poduzela, a koje bi trebale poboljšati poslovnu klimu, poput porezne reforme i novog Zakona o javnoj nabavi, Dalić je istaknula i mjere vezane uz administrativno rasterećenje, odnosno uz smanjivanje troškova koji proizlaze iz provedbe zakonodavnih odredaba i podzakonskih akata.

Taj je proces započeo akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva, koji je Vlada usvojila početkom ove godine, a Dalić je zadovoljna je što su mjere predviđene tim planom u velikoj mjeri raspravljene između različitih državnih resora, ali i i sa samim poduzetnicima.

Podsjetila je da je akcijski plan za smanjivanje troškova koji proizlaze iz administrativnih i zakonodavnih zahtjeva podijeljen u tri dijela. Prvi se tog plana dio odnosi na smanjivanje administrativnog opterećenja i pojednostavljenje propisa zaštite na radu, sanitarno-tehničkih uvjeta, trgovine, osnivanja društava s ograničenom odgovornošću i jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću te pojednostavljenja u jednom dijelu građevinskog sektora.

Cilj je svih ovih mjera sačuvati standarde koje danas imamo u smislu zaštite na radu, sanitarno-tehničkih uvjeta i javnoga interesa, ali te standarde primijeniti na jeftiniji, jednostavniji i manje normiran način“, kazala je Dalić.

Drugi dio akcijskog plana liberalizacija je usluga, a cilj je proširiti mogućnosti poslovanja u tom dijelu, ali i doći do bolje kvalitete tih usluga. Veća konkurencija trebala bi osigurati bolju i jeftiniju uslugu za sve korisnike, naglasila je Dalić.

Liberalizacija usluga, provođenje europske direktive o uslugama, proces je koji će se odvijati u različitim fazama, koji se već i odvija. Akcijski plan donosi i iskorak, na primjer liberalizaciju usluga auto škola, postupne liberalizacije usluga i javnih bilježnika i odvjetnika i naravno mjere za smanjivanje cijena njihovih usluga, za što moramo imati i podršku njihovih strukovnih organizacija. Isto tako, očekujem i podršku određenih komora“, istaknula je Dalić.

Treći dio akcijskog plana je smanjivanje neporeznog opterećenja. Hrvatska je sada u fazi ažuriranja registra neporeznih nameta sa ciljem da se ispita svrhovitost svakog od neporeznog nameta. “Nakon ažuriranja registra, u sljedećih nekoliko tjedana očekujem da će se registar neporeznog nameta javno objaviti. U suradnji sa socijalnim partnerima krenut ćemo u ‘pročešljavanje’ tog registra sa ciljem da se tijekom ove godine ti nameti smanje za 30-ak posto“, najavila je Dalić.

Kao bitan instrument kojim će se oblikovati daljnji reformski napori Vlade navela je i nacionalni program reformi koji se počinje pripremati.

Radimo na tome da Hrvatska postane atraktivna investicijska destinacija za sve one koji traže poduzetničke prilike odnosno da postane destinacija koja se može takmičiti sa zemljama u okruženju. To će rezultirati i dolaskom američkog kapitala, ali i kapitala iz ostalih država“, smatra potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, dodajući kako po pitanju poticanja ulaganja Hrvatska ima jedan od najatraktivnijih zakona u Europi.

Isto tako, pojavljivanje HEP-a na tržištu kapitala za nju bi bila pozitivna prekretnica za tržište kapitala.

Odgovarajući na pitanja gospodarstvenika i članova AmChama, Dalić je kazala kako je svjesna problema manjka kvalitetne radne snage te se složila kako treba pronaći način da se zaustavi odljev kvalitetnih radnika u strane zemlje. (H)

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake