Dalić: Intenzivirati suradnju s udrugama za zaštitu potrošača

In Potrošači
dalic

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je u četvrtak da Ministarstvo kani intenzivirati suradnju s udrugama za zaštitu potrošača, pri čemu je pozvala i jedinice lokalne samouprave da pruže aktivniju podršku tim udrugama.

Dalić je to izjavila prilikom otvaranja prve u ciklusu stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača koje organizira njeno ministarstvo, a kojoj je cilj jačanje razine zaštite potrošača i razumijevanja potrošača o tome ‘gdje, kako i na koji način mogu ostvariti svoja prava’.

Kako je kazala, današnji događaj je primjer pokretanja intenzivnije komunikacije Ministarstva i svih udruga koje su registrirane kao udruge za zaštitu potrošača, a u cilju prenošenja informacija udrugama, otvaranja prostora za dijalog i informiranje o instrumentima koji u našem zakonodavstvu postoje za zaštitu potrošača.

Time se udrugama omogućuje, navela je Dalić, da i same u direktnoj komunikaciji mogu bolje pomoći potrošačima u provedbi njihovih prava.

Pritom, Ministarstvo u provedbi i zaštiti prava potrošača nudi niz mehanizama i mogućnosti putem kojih potrošači mogu prijaviti svoje primjedbe, požaliti se, pokrenuti postupak inspekcijskog nadzora u krajnjoj instanci ili iskoristiti metode alternativnog rješavanja potrošačkih sporova i ostvarivanja svojih prava, navela je ministrica.

Smatra da potrošačke udruge predstavljaju važan segment tzv. nevladinih organizacija, a između ostalog i to je razlog zbog kojeg Ministarstvo želi intenzivirati suradnju.

“Želimo da komunikacija Ministarstva sa svim udrugama bude aktivnija, a da protok informacija i edukacija bude intenzivniji nego što je bio dosad. Zaključili smo da je do sada Ministarstvo bilo poprilično zatvoreno i komuniciralo s jednim manjim brojem udruga”, rekla je Dalić.

Kako je navela, trenutno ima više od 100 registriranih udruga, dok ih je oko trideset aktivno.

Dalić je pozvala i jedinice lokalne samouprave da se aktivno uključe u podršku udrugama i zaštiti potrošača. S jedne strane ih na to obvezuje zakon, napomenula je, dok je s druge njihova zadaća osigurati i pomoći potrošačima u ostvarivanju njihovih prava.

U sklopu edukacije, predstavnici ministarstva gospodarstva okupljene su upoznali s odredbama Zakona o zaštiti potrošača, kao i primjeni Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u praksi dok će stručnjaci iz Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu održati predavanje o zaštiti prava potrošača u inspekcijskom nadzoru, temeljenom na iskustvu tržišne inspekcije.

Predviđeno je i predavanje stručnjaka iz Ministarstva pravosuđa na temu odgovornosti za materijalne nedostatke stvari i jamstvo za ispravnost prodane stvari, dok će iz Ministarstva financija održati predavanje o financijskoj pismenosti u Hrvatskoj.

Predstavnici Hrvatske narodne banke održat će, pak, predavanje o zaštiti prava potrošača, a u kontekstu korisnika usluga kreditnih institucija. Stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede će govoriti o općem i nutritivnom označavanju hrane, a oni iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike o primjeni uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Naposljetku, službenici Ureda za udruge pri Vladi okupljene će pobliže upoznati s temom financiranja projekata i programa udruga za zaštitu potrošača iz javnih izvora. (H)

You may also read!

ged

Zagrebačkom velesajmu dodijeljena prestižna nagrada globalnog udruženja sajmova za izniman doprinos razvoju sajamske industrije

Zagrebački velesajam dobitnik je nagrade 2019. Exhibition World/UFI GED Award, koju mu je dodijelilo Međunarodno udruženje sajmova (UFI -

Read More...
turizam

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti, a slijedi borba za svakog gosta s mediteranskom konkurencijom, ocijenjeno je

Read More...
proizvod

Eurostat: Hrvatska u svibnju među zemljama s najvećim padom industrijske proizvodnje

Hrvatska je u svibnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok procjene

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.