Dalić: Procesi u Agrokoru dovršit će se bez značajnijih utjecaja politike

In Tvrtke i tržišta
Potpredsjednica Dalic

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u utorak kako smatra da će proces nagodbe u Agrokoru biti dovršen uspješno za sve vjerovnike, bez značajnijih utjecaja politike.

“Proces izvanredne uprave nije politički vođen niti motiviran. Njegov je cilj stabiliziranje hrvatske ekonomije i zaštita od ogromnih rizika koji su mogli nastati propašću Agrokora, a jednako je važna i naplata svih vjerovnika na jednak način, na temelju fer i za sve jednako primjenjivih kriterija. Stoga mislim da će proces nagodbe i dogovaranja nagodbe u Agrokoru ići svojim tijekom i da će se u tom kontekstu dovršiti uspješno za sve vjerovnike bez značajnijih utjecaja iz politike”, istaknula je Dalić odgovarajući na pitanje novinara mogu li zategnuti politički odnosi s Rusijom utjecati na ishod pregovora o nagodbi u Agrokoru.

Ponovila je kako je bit procesa zaštita hrvatskog gospodarstva i naplata vjerovnika. “Bez nagodbe toga će teško biti ili neće biti”, kazala je.

Na novinarski upit na marginama konferencije “Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj” u organizaciji Jutarnjeg lista i Brodosplita o tome kako će se zategnuti odnosi s Rusijom odraziti na gospodarstvo i Agrokor, Dalić je kazala kako je kontekst odnosa s Rusijom “višeslojna priča” pri čemu Hrvatska kao članica EU-a podržava i sudjeluje u raznim politikama, ali i jasno vodi računa o svojim gospodarskim interesima.

Novinari su potpredsjednicu Dalić pitali i za komentar povratka Rusa za stol u Agrokoru kao i za komentar najava da bi oni možda, kroz dodatno financiranje, mogli preuzeti glavnu riječ, kao što je bilo prije lexa Agrokor.

Dalić je odgovorila kako je Sberbank najveći vjerovnik u Agrokoru i kako je njegov predstavnik bio član privremenog vjerovničkog vijeća te je i u proteklih deset mjeseci sudjelovao u procesu, imao ulogu u vjerovničkom vijeću i kroz vjerovničko vijeće bio informiran o tijeku procesa.

Istovremeno s tim, podsjetila je, Sberbank je pokrenuo niz sudskih postupaka u susjednim zemljama.

“Dogovor ‘Sbera’ i izvanredne uprave, prema mom očekivanju znači da će Sberbanka nastaviti svoju aktivnu ulogu u procesu, ali da će se i sudske tužbe prekinuti, čime će se cijeli proces i cijeli odnos između banke i izvanredne uprave vratiti u ono što treba biti, a to su pregovori o načinu naplate potraživanja na način i prema kriterijima kojima sudjeluju svi drugi vjerovnici”, kazala je Dalić.

Upitana za komentar jučerašnjeg pisma ruskog veleposlanstva, Dalić je rekla kako s tim pismom nije upoznata te ponovila kako je riječ o procesima koji su na određeni način puno širi od bilateralnih odnosa Hrvatske i Rusije te da će Hrvatska voditi računa o svojim saveznicima, ali i zaštiti vlastitih gospodarskih interesa.

Rusko veleposlanstvo izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši pored ostalog taj potez “neprijateljskim” te da je “pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter”. (H)

You may also read!

vina croatia vina mosaica

HGK predstavila vina najuglednijim ugostiteljima Berlina

S ciljem brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje HGK je organizirala promotivnu večeru u berlinskom restoranu Oxymoron, u kojemu su

Read More...
Konzum

Konzum i Mastercard donirali 350.000 kuna obiteljima slabijeg imovinskog stanja

Mastercard i Konzum jučer su uručili 350.000 kuna Udruženju Djeca prva za pružanje pomoći socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj

Read More...
-D-Marin Dalmacija

Hrvatske D-Marin marine na najvećem međunarodnom sajmu nautike Boot Düsseldorf

D-Marin grupa sudjelovat će na vodećem međunarodnom sajmu nautike, brodica i vodenih sportova Boot Düsseldorf, koji se ove godine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.