Dalić: Procesi u Agrokoru dovršit će se bez značajnijih utjecaja politike

In Tvrtke i tržišta
Potpredsjednica Dalic

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u utorak kako smatra da će proces nagodbe u Agrokoru biti dovršen uspješno za sve vjerovnike, bez značajnijih utjecaja politike.

“Proces izvanredne uprave nije politički vođen niti motiviran. Njegov je cilj stabiliziranje hrvatske ekonomije i zaštita od ogromnih rizika koji su mogli nastati propašću Agrokora, a jednako je važna i naplata svih vjerovnika na jednak način, na temelju fer i za sve jednako primjenjivih kriterija. Stoga mislim da će proces nagodbe i dogovaranja nagodbe u Agrokoru ići svojim tijekom i da će se u tom kontekstu dovršiti uspješno za sve vjerovnike bez značajnijih utjecaja iz politike”, istaknula je Dalić odgovarajući na pitanje novinara mogu li zategnuti politički odnosi s Rusijom utjecati na ishod pregovora o nagodbi u Agrokoru.

Ponovila je kako je bit procesa zaštita hrvatskog gospodarstva i naplata vjerovnika. “Bez nagodbe toga će teško biti ili neće biti”, kazala je.

Na novinarski upit na marginama konferencije “Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj” u organizaciji Jutarnjeg lista i Brodosplita o tome kako će se zategnuti odnosi s Rusijom odraziti na gospodarstvo i Agrokor, Dalić je kazala kako je kontekst odnosa s Rusijom “višeslojna priča” pri čemu Hrvatska kao članica EU-a podržava i sudjeluje u raznim politikama, ali i jasno vodi računa o svojim gospodarskim interesima.

Novinari su potpredsjednicu Dalić pitali i za komentar povratka Rusa za stol u Agrokoru kao i za komentar najava da bi oni možda, kroz dodatno financiranje, mogli preuzeti glavnu riječ, kao što je bilo prije lexa Agrokor.

Dalić je odgovorila kako je Sberbank najveći vjerovnik u Agrokoru i kako je njegov predstavnik bio član privremenog vjerovničkog vijeća te je i u proteklih deset mjeseci sudjelovao u procesu, imao ulogu u vjerovničkom vijeću i kroz vjerovničko vijeće bio informiran o tijeku procesa.

Istovremeno s tim, podsjetila je, Sberbank je pokrenuo niz sudskih postupaka u susjednim zemljama.

“Dogovor ‘Sbera’ i izvanredne uprave, prema mom očekivanju znači da će Sberbanka nastaviti svoju aktivnu ulogu u procesu, ali da će se i sudske tužbe prekinuti, čime će se cijeli proces i cijeli odnos između banke i izvanredne uprave vratiti u ono što treba biti, a to su pregovori o načinu naplate potraživanja na način i prema kriterijima kojima sudjeluju svi drugi vjerovnici”, kazala je Dalić.

Upitana za komentar jučerašnjeg pisma ruskog veleposlanstva, Dalić je rekla kako s tim pismom nije upoznata te ponovila kako je riječ o procesima koji su na određeni način puno širi od bilateralnih odnosa Hrvatske i Rusije te da će Hrvatska voditi računa o svojim saveznicima, ali i zaštiti vlastitih gospodarskih interesa.

Rusko veleposlanstvo izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši pored ostalog taj potez “neprijateljskim” te da je “pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter”. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.