Dan HOK-a i 170 godina organiziranog obrtništva

In Konferencije / savjetovanja
hok-170

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u petak je svečanom akademijom obilježila Dan HOK-a i 170 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj te dodijelila nagrade i priznanja najboljima u obrtništvu, a akademiji je kao njezin pokrovitelj prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Uz predsjednika Milanovića na Akademiji HOK-a bili su i drugi dužnosnici, među kojima i izaslanik hrvatskog premijera, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te mnogi drugi gosti, uključujući i obrtnike iz cijele Hrvatske, učenike i mentore strukovnih obrtničkih škola i iz raznih drugih strukovnih udruženja.

Akademija je održana u spomen na 1. srpnja 1994. kada je održana obnoviteljska skupština HOK-a, na što je podsjetio predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, kao i na 1852. kada su u par hrvatskih gradova osnovane trgovačko-zanatske komore, što se označava kao početak organiziranog obrtništva.

U HOK-u 100 tisuća članova

“HOK danas okuplja oko 100 tisuća članova, što je velika snaga, ali i pokretač za hrvatsko gospodarstvo, a za sve njih HOK je poslovni servis. Vodimo brigu i o strukovnom obrazovanju i razvoju obrtničkih zanimanja u Hrvatskoj, a i sve drugo neprestano poboljšavamo i činimo sve za bolji status i napredak obrtnika”, poručio je Ranogajec.

Zahvalio je Vladi što se i za obrtnike u pandemiji omogućilo zadržavanje radnih mjesta kao i naknade za fiksne troškove, čime su se mnogi spasili od bankrota, no HOK i dalje zahtjeva smanjenje stope PDV-a na 13 posto za cijelo ugostiteljstvo, kako bi bili ravnopravni i konkurentni hotelskim restoranima.

Ranogajec, kojemu, kako je kazao teče zadnja godina na čelu HOK-a nakon 12 godina, nada se da će se do kraja godine riješiti oko 1.700 zahtjeva obrtnika za otkup državnih i lokalnih prostora, a smatra i da bi se i obrtnicima trebalo sufinancirati troškove električne energije kao kućanstvima zbog porasta cijena.

Istaknuo je i da svake godine HOK proglasi oko tisuću novi majstora. Nada se da će tako biti i dalje, za što treba i konačno, po njemu, skinuti stigmu sa strukovnog obrazovanja u odnosu na gimnazijsko, a najavio je i projekt multinacionalnog centra za razvoj obrtničkog zanimanja u Sisku.

To radimo u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom i uz podršku Vlade sa sredstvima EU-a, a projekt je vrijedan oko 60 milijuna eura”, naglasio je Ranogajec.

Milanović: Uloga HOK-a važna i primjer kako se radi sa članstvom

Za taj projekt podršku im je uputio predsjednik Milanović, naglasivši da je svima ove godine najveći izazov inflacija, te suočavanje s nedostatkom radnika i strukovnog obrazovanja.

“Važno je donijeti konstruktivne politike za rješavanje ta tri velika problema, a sve ostalo je loša ekonomija i ostat ćemo s manje dobrih ljudi koji se mogu uhvatiti u koštac s problemima”, naglasio je Milanović.

Ocijenio je i da su “davno prošla vremena kada je biti obrtnik značilo imati puno novca i da ti svi zavide”, te da je stoga sada uloga HOK-a važna i neizostavna te primjer kako treba funkcionirati rad s članstvom i reguliranje djelatnosti, predlagati konkretna rješenja i suočavati se sa izazovima.

Poručio je i da obrtnike treba uvažavati te da je ekonomski rast u Hrvatskoj nezamisliv bez njih, dodajući da je važno i njih uskladiti s procesom digitalno-zelene tranzicije hrvatskog gospodarstva, koja je preduvjet opstanka i u čemu je aktivnu ulogu države označio “dužnosti i svetom misijom u kojoj strategija kašnjenja ne može biti izlika”.

Filipović: Raste broj aktivnih obrta i stipendista za obrtnička zanimanja

Ministar gospodarstva Davor Filipović također je istaknuo važnost malog i srednjeg poduzetništva te obrtnika za gospodarstvo, podsjećajući da su kroz povijest hrvatski majstori uvijek puno radili, stvarali i ostavljali svoj trag.

“Broj aktivnih obrta stalno raste u zadnjih pet godina, sada ih je oko 100 tisuća, a samo u prvih šest mjeseci ove godine više ih je za 4 posto u odnosu na 2021. Povećan je i broj učenika u strukovnim zanimanjima u tekućoj školskoj godini, a povećava se i stipendiranje i broja učenika i stipendija”, kazao je Filipović, napominjući da je to zalog budućnosti u kojoj treba sačuvati i tradicijske obrte.

Najavio je da će Vlada i dalje poticati i podržavati obrtnike i aktivnosti HOK-a, kao i poduzimati aktivnosti da u ovim teškim okolnostima očuva gospodarstvo.

Nagrađeni

Na Akademiji su sedmorici obrtnika uručene nagrade HOK-a „Zlatne ruke” – Ivanu Ćibariću iz Ivanca, Mihu Hendiću iz Dubrovnika, Višnji Loparić iz Lobora, Mladenu Malti iz Zadra, Aleksandru Oparovu iz Rijeke, Gabrijeli Mariji Patačko iz Bjelovara i Mariji Suboti iz Zagreba.

Dodijeljeno je i sedam plaketa „Zlatne ruke”, dvije majstorske diplome te nagrade HOK-a i Ministarstva gospodarstva “Šegrt Hlapić” najboljem učeniku strukovne škole Antonelu Horvatu iz Križevaca, najboljem mentoru Daliboru Čermaku iz Bjelovara te najboljoj školi Strukovnoj školi Đurđevac. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design