Delta Agrar izvozi i do 500.000 tona voća

delta agrar

Tvrtka Delta Agrar, u vlasništvu srpskog poduzetnika Miroslava Miškovića, godišnje izvozi između 30.000 i 40.000 tona jabuka, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje, dok njezin ukupan izvoz voća od 2007. doseže blizu 500.000 tona, istaknuli su iz te tvrtke prilikom posjeta hrvatskih novinara njihovom voćnjaku u Čelarevu nedaleko Bačke Palanke.

Skupina hrvatskih agrarnih novinara posjetila je u srijedu voćnjak tvrtke Delta Agrar, koji se prostire na 500 hektara površine. U tom voćnjaku je ostvaren prinos od 70 tona po hektaru, što je Delta Agraru omogućilo da od preuzimanja voćnjaka 2007. godine do danas ostvari izvoz od gotovo 200.000 tona jabuka, kazao je generalni direktor AD Podunavlje Čelarevo Nikola Miličević, tvrtke iz sastava Delta Agrara.

Ukupan izvoz jabuka i drugog voća je blizu 500.000 tona, a očekuje se i rast na više od milijun tona, istaknuo je Miličević. Naveo je i kako Delta Agrar godišnje izvozi između 30.000 i 40.000 tona jabuka, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje. Najveći dio izvoza je na tržište Ruske Federacije, a oko 15 posto plasira se na tržište Bliskog istoka.

Miličević je kazao i kako im je plan širenje na druge proizvodnje voća, među kojima su trešnje, stolne sorte grožđa, kao i breskve i nektarine.

Naveo je i da Delta Agrar ima planove za velike investicije u poljoprivredu te da im je bila želja upoznati hrvatske novinare sa svojim planovima.

Miličević je kazao i kako su se strateški opredijelili u budućnosti baviti proizvodnjom i distribucijom isključivo novih tzv. klupskih odnosno brendiranih sorti jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licence odnosno vlasnika brenda.

“Jedna smo od 4 zemlje u Europi koja ima licencu za proizvodnju klupske jabuke Pink Lady, a do ove licence su došli nakon 4 godine pregovora i ispunjavanja strogih kriterija vlasnika licence ove jabuke. Pored njih, licencu za ovu sortu jabuka imaju Francuska, Italija i Španjolska”, kazao je Miličević.

Inače, Delta Agrar jedan je od vodeći poljoprivrednih kompanija u Srbiji koja je u prošloj godini imala prinose koji su u rangu Nizozemske, Francuske, Njemačke. Tako im je urod pšenice bio 9,73 tona po hektaru (t/ha), dok je prosjek u Srbiji bio 4,85 t/ha, dok im je prinos kukuruza 16,55 t/ha, što je više nego duplo više od prosjeka u Srbiji.

Slična situacije je i kod prinosa soje, suncokreta i šećerne repe, koji su iznosili 5,30 t/ha, 4,50 t/ha i 90,97 t/ha. Prosječan urod jabuke je čak preko 70 tona po hektaru.

U prošloj godini Delta Agrar je ostvario prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiraju rast na preko 300 milijuna eura. Delta Agrar je izvozno orijentirana kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje sa 40 posto.

U Delti ističu da je budućnost srpske poljoprivrede u sektorima koji donose veću zaradu, a to su prije svega voćarstvo i povrtlarstvo zbog čega u 2017. nastavljaju širiti nasade jabuke.

Uz već spomenuti voćnjak u Čelarevu, koji se prostire na 500 hektara, na imanju u Zaječaru nastavljaju sadnju voćarskih i vinogradarskih kultura, a planiraju i podizanje nasada trešnje, na prvih 30 hektara.

Inače, potpredsjednik Delta holdinga i generalni direktor Delta Agrara Ivan Kostić u utorak je za Poslovni dnevnik rekao da kompanija posjeduje snažan financijski potencijal, koji se u određenom trenutku može iskoristiti da se neka od kompanija iz sustava Agrokor dosta osnaži i postane respektabilan igrač na tržištu, no pritom je napomenuo da ovisi o puno čimbenika hoće li se to i dogoditi. (H)

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake