Deset skupina turističkih zajednica predalo zahtjeve za udruživanje

In Iz zemlje
turizam

Turističke zajednice sve su zainteresiranije za udruživanje te ih je sada deset skupina iz različitih dijelova zemlje Ministarstvu turizma podnijelo zahtjeve za time, o čemu je na svojoj prvoj sjednici ovoga tjedna raspravljalo i nadležno povjerenstvo, izvijestili su u četvrtak iz tog Ministarstva.

Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica osnovano je temeljem novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, a turističke zajednice koje se žele udruživati trebaju za to dobiti suglasnost tog povjerenstva odnosno Ministarstva.

“Temeljem Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, usvojenom u svibnju 2019., sustav turističkih zajednica se preustrojava, uz ostalo, i tako da se potiče njihovo udruživanje te osnivanje za područje više jedinica lokalne te područne (regionalne) samouprave kroz dodjeljivanje financijskih sredstava s ciljem zajedničkog razvoja turističkih proizvoda i promocije destinacije”, objašnjavaju iz Ministarstva.

S tim je ciljem, kako naglašavaju, temeljem zakona osnovan i Fond za udružene turističke zajednice, u koji se ‘slijevaju’ sredstva iz uplaćene turističke pristojbe i članarine turističkim zajednicama.

Komentirajući zahtjeve za udruživanjem turističkih zajednica i procese koji su s time povezani, ministar turizma Gari Cappelli podsjeća da je ova Vlada donijela niz zakonodavnih promjena koje su u skladu s globalnim trendovima i omogućavaju efikasniji turistički sustav.

“Iznimno mi je drago što su potencijale i prednosti udruživanja prepoznale brojne turističke zajednice, koje će zajednički moći još kvalitetnije raditi na razvoju turističkih proizvoda i promotivnim aktivnostima. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, jer turizam nadilazi administrativne granice i zato smo zakonskim izmjenama omogućili zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija, koje iako posebne na svoj način, ipak čine cjelinu i zaokruženu turističku priču”, poručio je ministar Cappelli.

Iz Ministarstva iznose da je Povjerenstvo razmatralo prijedloge za udruživanje skupina turističkih zajednica – Gorskog Kotara (koja obuhvaća gradove i općine Brod Moravice, Čabar, Delnice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravnu Goru, Skrad i Vrbovsko); Virovitički prsten (Lukač, Spišić Bukovicu, Gradinu, Pitomaču, Suhopolje, Viroviticu); Moja lijepa Slavonija kraj Save (Slavonski Brod, Nova Gradiška, Županja, Babina greda, Oriovac, Bošnjaci, Cerna, Davor, Drenovci, Gornja Vrba, Gradište, Gunja, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Štitar i Vrbje); grada Cresa i Malog Lošinja (Cres, Mali Lošinj); Crikveničko-vinodolske rivijere (Crikvenica i Novi Vinodolski); Riječki prsten (Rijeke, Bakra, Kastva, Kraljevice, Čavle, Jelenje, Kostrena i Viškovo); Rivijeru Poreč (Poreč, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada i Višnjan); otoka Paga (Novalja, Pag, Stara Novalja, Kolan i Povljana); otoka Murtera (Murter-Kornati i Tisno, Betina i Jezera), te otoka Hvara (Hvar, Stari Grad, Jelsa, Sućuraj i Vrboska). (H)

You may also read!

PepsiCo kupuje kineski brend grickalica Be & Cheery

PepsiCo kupuje kineski brend grickalica Be & Cheery

Američki prehrambeni div PepsiCo kupit će kineski brend grickalica Be & Cheery od lokalnog proizvođača žižule (jujube) Haoxiangni Health

Read More...
SPAR

Velika nagradna igra povodom 15 godina SPAR-a u Hrvatskoj

SPAR Hrvatska, treći najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, obilježava jubilarnu 15. godišnjicu od dolaska na hrvatsko tržište. Danas ima

Read More...
drvo

Održana 10. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i OIE

U hotelu Westin održana je jubilarna 10. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i OIE. U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.