Digitalizacija štedi resurse i podiže kvalitetu

In Konferencije / savjetovanja
Digital

„Digitalizacija je odgovor na rastuće troškovne pritiske, kraće cikluse inovacija, povećanu kvalitetu, složenije, prilagođenije i povezanije proizvode, kao i na potrebu za učinkovitijom potrošnjom energije i resursa,“ rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac povodom konferencije Nordijska industrijska učinkovitost održane danas u HGK, na kojoj su predstavljeni primjeri iz prakse u području automatizacije i digitalizacije te pametnih sustava za učinkovito korištenje energije.

„Europska unija ima najambiciozniju klimatsku politiku na svijetu, a provedba ove politike do 2030. godine posebno se snažno oslanja se na inovacije i tehnološka rješenja te zajedničko djelovanje svih sektora. Za odabir odgovarajućih rješenja koja će nam omogućiti dostizanje zahtjevnih klimatsko-energetskih ciljeva, od iznimne je važnosti ulaganje u razvoj temeljen na Industriji 4.0, odnosno digitalizaciji, koja je već pronašla svoje mjesto u energetici,“ rekla je Šćulac Domac.

„Kompanija ABB provela je digitalnu transformaciju u komunalnom i transportnom sektoru, kroz primjenu digitalne automatizacije, robotike te umjetne inteligencije. Digitalizirano je 70 milijuna uređaja u zadnjih 10 godina, analiziramo velike količine podataka i klijentima predlažemo napredne usluge te provodimo analizu produktivnosti s ciljem radne optimizacije“, istaknuo je Mario Corsi, direktor ABB Italy, tehnološkoga lidera u područjima komunalnih, infrastrukturnih te transportnih djelatnosti.

Tehnološki razvoj i digitalizaciju te kako finska Nokia vidi 4.0 industrijsku revoluciju predstavio je Tomislav Boroša, menadžer u Nokiji. Naveo je primjer tvornice hardverskih komponenata za bazne stanice u Oulu u području arktičkog kruga u Finskoj. „Tvornica je fleksibilna kako bi se linije mogle brzo adaptirati za potrebe kupaca. Vjerujemo da je ključ u uvođenju interneta stvari, senzora te obrade u realnom vremenu, a od posebne će važnosti za nove poslovne modele u industriji biti korištenje fleksibilne mobilne tehnologije temeljene na 5G mreži, koja će biti ključ za digitalizaciju proizvodnje“, istaknuo je Boroš.

„Certificiramo i uspoređujemo rad kompanija s obzirom na svjetske prakse. Procese certificiranja smo digitalizirali. Stvorili smo platforme za komunikaciju za klijente te za njih razvijamo i digitalne usluge“, istaknuo je Ranko Režek, direktor DNV GL Adriatica te je predstavio platformu za uspoređivanje s konkurencijom prema normama kvalitete – Lumina.

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.