Diversifikacija i jačanje gospodarske suradnje s Turskom

In Konferencije / savjetovanja
Darko Horvat

„Još prije 25 godina formirano je Hrvatsko-tursko poslovno vijeće. Puno se promijenilo od tada. Samo je u posljednjih pet godina robna razmjena porasla za gotovo 27 posto. U prvih deset mjeseci prošle godine bilježimo značajan rast izvoza, od gotovo 22 posto,“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, povodom posjeta turske gospodarske delegacije Hrvatskoj gospodarskoj komori i susreta dvadesetak hrvatskih i turskih poduzetnika u sklopu posjeta ministrice trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan Hrvatskoj.

Barbarić je istaknuo da je do nedavno interes turskih investitora prvenstveno bio prisutan u sektoru turizma. Očekuje da će se to nastaviti, no ističe da se gospodarska suradnja sve više diversificira. Tako su na sastanku sudjelovale i dvije hrvatske tvrtke, svijetli primjeri gospodarske suradnje s Turskom temeljene na suvremenoj tehnologiji te istraživanju i inovaciji.

„Dakle, vidimo da pušu neki novi vjetrovi. Na nama je kao institucijama nastaviti raditi na okviru koji će tvrtkama omogućiti da nastave zdravim koracima koračati naprijed,“ naglasio je Barbarić.

Naime, Hrvatska M+ Grupa je krajem siječnja ove godine preuzela tursku tvrtku CMC, koja je najveći nezavisni izdvojeni kontaktni centar i pružatelj usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj s više od 4.000 zaposlenih.

„Trenutno ta kompanija u Turskoj ostvaruje oko 40 milijuna eura prihoda. Grupa će kroz R&D razvijati dodatne usluge na turskom tržištu i pružati ih korisnicima u SAD-u, Americi i diljem cijeloga svijeta. Ovo je bilo naše najveće ulaganje do sada te time postajemo regionalni igrač,“ rekao je Darko Horvat.

Poljoprivredni institut Osijek pak zajedno s turskom tvrtkom Tareks radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja. Poslovanje se prvenstveno bazira na kulturi kukuruza, a aktivnosti se pokušavaju proširiti na lucernu, pšenicu, ječam, suncokret i sadnice voća.

„Mi smo najveći izvoznici sjemena poljoprivrednog bilja bez genetskih modifikacija u Tursku. S vremenom, kroz proteklih 18 godina suradnje, razvili smo prijenos i transfer znanja, razvoja kultivara. S jedne strane izvozimo, a s druge kada izvezemo to sjeme visokih kategorija, tada od naših turskih partnera naplaćujemo licencu. Mi smo javno-znanstveni institut koji preko 90 posto svojih ukupnih prihoda stječe na tržištu. Mislim da je naš institut put i pokazatelj da se znanost i gospodarstvo međusobno potiču, a ne potiru,“ rekao je ravnatelj instituta Zvonimir Zdunić.

Predsjednik Komore Zagreb i supredsjedatelj Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća Vitomir Klasić istaknuo je da također postoje mogućnosti za nove poslove u industrijskoj kooperaciji na principima podugovaranja, npr. u automobilskoj industriji, za koju u Hrvatskoj imamo veći broj uspješnih tvrtki koje rade za najveće europske proizvođače automobila.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat osvrnuo se na to kako biramo one koje zovemo u Hrvatsku. „Zovemo one koji nam daju priliku napretka gospodarskih odnosa, a s Turskom su u 2018. i 2019. brojke u velikom plusu. Činjenica je da gospodarsku suradnju razvijamo dvostruko, i uvoz raste,“ rekao je Horvat. Za Hrvatsko-tursko poslovno vijeće istaknuo je da se vraća u onu dinamiku kakva je nekada bila, barem jedan ili dva događanja na razini nacionalnih gospodarstava kroz godinu te je najavio da će na ministričin poziv u devetom mjesecu otputovati u Izmir s gospodarskom delegacijom.

Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan izrazila je nadu da će današnji susret proteći u jako dobroj i plodnoj atmosferi. Složila se s ministrom o ciljevima povećanja robne razmjene. „Očekujem puno prostora za nova ulaganja,“ rekla je ministrica, naglasivši da je cilj poziva hrvatske gospodarske delegacije u Izmir definiranje novih potencijalnih sektora za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske, pored već aktualnih kao što su turizam i automobilska industrija.

You may also read!

industry

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju – u Hrvatskoj blaži pad

Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je

Read More...
otp_banka

OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS

OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i

Read More...
Huawei

Dvoznamenkasti rast Huaweija u prvoj polovici 2020.

Huawei je objavio poslovne rezultate za prvu polovicu 2020. koji pokazuju kako je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.