Dobri gospodarski podaci potaknuli Wall Street

In Financije i gospodarstvo
wallstreet

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada, bez jačanja inflacijskih pritisaka.

Dow Jones ojačao je 196 bodova ili 0,75 posto, na 26.504 boda, dok je S&P 500 skočio 0,96 posto, na 2.945 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 8.164 boda.

Nakon dva dana pada, jučer su indeksi snažno porasli zahvaljujući podatku da je u travnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, najnižu razinu u 49 godina.

To pokazuje da američko tržište rada, kao i cijelo gospodarstvo, stabilno raste, i to bez jačanja inflacijskih pritisaka.

Naime, prosječna satnica porasla je u travnju 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, pa je rast na godišnjoj razini iznosio 3,2 posto, manje nego što se očekivalo u anketi Reutersa.

„Vidimo da je rast zapošljavanja sve snažniji, pri čemu se čini da je inflacija sve slabija, što je vrlo čudno. Fed će najviše pratiti inflaciju, a sve dok je inflacija ispod trenda, to je dobro”, kaže Jamie Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

Polovicom tjedna američka središnja banka razočarala je ulagače jer je poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice, Fed je u srijedu poručio da se rast gospodarstva nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi središnja banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine.

No, mnogi analitičari smatraju da je stajalište Feda ispravno.

„Fedu bi bilo doista teško objasniti zašto smanjuje kamatne stope kada je tržište rada tako snažno”, kaže Joel Naroff, ekonomist u tvrtki Naroff Economic Advisors.

Uz to, tržište dionica podržano je boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od gotovo 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti gotovo 1 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili su u proteklom tjednu dobitke od 0,2 posto, dok je Dow Jones oslabio 0,15 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.380 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.412 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.548 bodova. (H)

You may also read!

1-Ministar Tomo Medved i predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali sporazum o poticanju poduzetništva branitelja

SURADNJA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I HPB-a: PROGRAM RAZVOJA PODUZETNIŠTVA ZA BRANITELJE Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali su

Read More...
Europa Donna Hrvatska

Na dm ženskoj utrci prikupljeno više od 220 tisuća kuna za udrugu Europa Donna Hrvatska

U srijedu, 17. srpnja dm je Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna uručio donaciju u vrijednosti od 223.568,16

Read More...
Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska i ove je godine dodijeljen certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.