Dobri poslovni rezultati kompanija podržali Wall Street

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, zbog čega su trgovinske napetosti i slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u pali u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 136 bodova ili 0,54 posto, na 25.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 2.840 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 7.812 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nastavku dobre sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od 406 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 78,6 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

S druge strane, ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, jer je Peking najavio protumjere nakon što je Washington polovicom tjedna poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Peking je jučer objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane.

Washington bi uskoro mogao uvesti carine na još 16 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine, a Peking je najavio protumjere istog intenziteta.

Kina je dosad ili uvela ili najavila uvođenje carina na ukupno 110 milijardi dolara vrijedne američke proizvode, gotovo sav uvoz iz SAD-a. U prošloj je godini, naime, ukupan izvoz iz SAD-a u Kinu iznosio 130 milijardi dolara.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Jučer objavljeni podaci pokazali su da je u lipnju trgovinski deficit SAD-a porastao za 7,3 posto, na 46,3 milijarde dolara. Pritom je deficit u razmjeni s Kinom porastao 0,9 posto, na 33,5 milijardi dolara.

„Objavljeni su podaci o trgovinskoj razmjeni, a vidi se i da se nastavlja trgovinski rat između SAD-a i Kine, što naravno nije dobro”, kaže Michael Geraghty, strateg u tvrtki Cornerstone Capital Group.

Zbog toga su podaci o zapošljavanju u SAD-u, prema kojima je u srpnju broj zaposlenih porastao za 157.000, manje od očekivanih 190.000, pali u drugi plan.

Unatoč usporavanju rasta zaposlenosti, stopa nezaposlenosti pala je na samo 3,9 posto, nedaleko najniže razine u 18 godina.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen, dok je S&P 500 ojačao 0,8, a Nasdaq indeks 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,10 posto, na 7.659 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.615 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.478 bodova (H)

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.