Domaćih turista u kolovozu čak 22 posto više nego lani

In Iz zemlje
turizam

U komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu je bilo 4,7 milijuna turista ili 8 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a porast od gotovo 3 posto ostvaren je i s 27,7 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i rast dolazaka domaćih turista od čak 22,2 posto.

Iako su strani turisti uobičajeno i u kolovozu činili većinu fizičkog prometa te s 4,3 milijuna dolazaka i gotovo 26 milijuna noćenja ostvarili poraste od 7 i 2 posto u odnosu na lanjski kolovoz, ipak su domaći turisti napravili najveće iznenađenje.

Njih je u komercijalni smještaj u kolovozu došlo gotovo 347 tisuća, što je u odnosu na lanjski kolovoz porast od čak 22,2 posto i ujedno jedan od rijetkih tako visokih porasta dolazaka domaćih turista u hrvatskom turizmu u bilo kojem mjesecu tijekom zadnjih 15-ak godina.

U tim su objektima domaći ostvarili i 15,3 posto više noćenja u kolovozu ili nešto više od 1,8 milijuna, čime su se pozicionirali na šesto mjesto među svim tržištima, odnosno nalaze se između Austrijanaca i Čeha, koji su ostvarili 1,9 milijuna i 1,5 milijuna noćenja.

Najviše noćenja među svim turistima, 6,1 milijuna ostvarili su Nijemci, koji su time daleko ispred drugih Talijana sa 2,7 milijuna noćenja i trećih Slovenaca sa 2,1 milijunom noćenja. Ispred domaćih turista po noćenjima su još Poljaci sa 2,07 milijuna noćenja te spomenuti Austrijanci sa 1,9 milijuna.

Prema vrsti komercijalnih smještajnih objekata, najviše noćenja ili gotovo 16 milijuna ostvareno je u domaćinstvima tj. u sobama, apartmanima i kućama za odmor, čime je ta vrsta smještaja u plusu od 3 posto u odnosu na lanjski kolovoz.

To znači da je u tim objektima ostvareno 57,3 posto od ukupnih noćenja, dok su ostatak noćenja turisti ostvarili u kampovima – 6,3 milijuna ili 2,2 posto više nego u kolovozu 2018., u hotelima – 3,8 milijuna noćenja ili 1,7 posto više, te u drugim objektima.

Iz DZS-a navode i podatke za prvih osam mjeseci ove godine, po kojima je u komercijalnom smještaju boravilo ukupno 15,6 milijuna turista, koji su ostvarili 76,2 milijuna noćenja, što su porasti od 5,2 odnosno 1,4 posto spram istog razdoblja 2018.

Stranih je turista pritom bilo gotovo 14 milijuna ili 4,6 posto više, a njihovih noćenja 70,5 milijuna ili 0,8 posto više nego u osam mjeseci prošle godine, a najviše noćenja ostvarili su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Poljaci.

Domaćih je turista došlo 1,6 milijuna ili 10,6 posto više nego lani, a sličan porast od 10 posto ostvarili su i sa 5,7 milijuna noćenja. (H)

You may also read!

Hrvatski izvoznici moraju agresivnije nastupati u Rusiji

Hrvatski izvoznici moraju agresivnije nastupati u Rusiji

„HGK već godinama podržava širenje poslovanja naših članica u Rusiju upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija. Novosibirska oblast

Read More...
kava

Zagrebački ugostitelji zadovoljni nižim PDV-om za jelo, no žele i za kavu i pića

Zagrebački ugostitelji zadovoljni su smanjenjem stope PDV-a za jelo na 13 posto od početka iduće godine, no smatraju da

Read More...
inovacije

Inovacije srž poduzetništva temeljenog na znanju

„Inovativnost je temelj globalne konkurentnosti, a inovacije su nužne ako želimo izvoziti i biti uspješni. Zato moramo stvoriti sustav

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.