Doprinos mundijala ruskom gospodarstvu 1 posto BDP-a

In Vijesti iz svijeta
zabivaka

Ukupni doprinos svjetskog nogometnog prvenstva ruskom gospodarstvu iznosit će 867 milijardi rubalja (gotovo 88 milijardi kuna), odnosno jedan posto BDP-a, od čega se 86 posto odnosi na investicije, a 14 posto na turizam, objavili su u srijedu organizatori.

Ruski analitičari procjenjuju da su navijači pristigli iz inozemstva na svjetsko nogometno prvenstvo u 11 gradova u kojima su se igrale utakmice potrošili oko dvije milijarde dolara.

Prema podacima Organizacijskog odbora, za utakmice je prodano gotovo 2,9 milijuna ulaznica, a popunjenost stadiona iznosila je 98 posto.

Najveći broj ulaznica za strance kupili su građani SAD-a, njih 88.825. Na drugom mjestu su Brazilci (72.512), a na trećem – Kolumbijci (65.234).

Međunarodna konzultantska kompanija McKinsey procjenjuje devizne rashode stranih navijača na 1,9 milijardi dolara, a kartična kuća Visa iznosi da su vlasnici tih kartica najviše trošili u Moskvi, potom Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanju i Jekaterinburgu.

U sektoru prodaje suvenira, prihodi u gradovima-domaćinima svjetskog prvenstva povećani su za 54 posto u odnosu na prosjek, a rast je ostvaren kako u količini prodanih primjeraka, tako i u srednjoj vrijednosti iznosa računa.

Najviše su se prodavali suveniri sa simbolima mundijala, a slijede tradicionalne ruske memorabilije kao što su lutke matrjoške, u nas poznatije kao babuške, kape ušanke, suveniri s prikazima Kremlja i crkve svetoga Vasilija i drugih simbola Rusije, uključujući i portrete predsjednika Vladimira Putina.

Rast u hotelskom segmentu iznosio je 16 posto, pri čemu očekivano vodi Moskva s porastom cijena za vrijeme mundijala za 29 posto, a slijede Samara (24 posto) i Rostov na Donu (22 posto).

Analitičari napominju da bi rast prihoda bio veći da ruska vlada nije, strepeći zbog pretjeranog rasta cijena, ograničila njihov “plafon”.

Tako u Moskvi apartmani s pet zvjezdica nisu mogli biti skuplji od 650.000 rubalja na dan (oko 66.000 kuna), a smještaj bez zvjezdica 6.970 rubalja (oko 700 kuna).

Prihodi u barovima i restoranima u gradovima u kojima su igrane utakmice porasli su tijekom mundijala za šest posto, a statističari su ustanovili da su navijači više pili nego jeli, jer je najtraženije bilo pivo, a potom ono što Rusi nazivaju “pivskim zalogajima”. Pivo, bezalkoholna pića, čips i duhanski proizvodi najviše su traženi i u dućanima.

U službenom izvješću Organizacijskog odbora “Rusija-2018”, predstavljenom u svibnju, ukupni trošak prvenstva procijenjen je na 683 milijardi rubalja (69 milijardi kuna). (H)

You may also read!

Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...
agrokor

Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.