Drvnu industriju muči nedostatak radne snage

In Konferencije / savjetovanja
drvo

Predstavnici više od 200 pilana, šumarskih tvrtki, vodećih europskih proizvođača tehnologija te predstavnika obrazovnih i državnih institucija okupilo se u četvrtak na 10. Kongresu pilanara jugoistočne Europe, razmotrivši aktualne trendove u toj industriji, među kojima je glavni – nedostatak radne snage.

U drvoprerađivačkom sektoru poslodavci kao glavni problem ističu nedostatak radne snage.

Udruženje drvno-prerađivača u okviru Hrvatske gospodarske komore trenutno okuplja tvrtke s ukupno 25.000 radnika. “Uz održavanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, naš trenutno najveći problem je nedostatak radne snage. Kolege radnike uvoze iz Ukrajine, Indije, Bosne i Hercegovine, Srbije. Zapadna Europa traži radnike i konkurentnu robu, s tim se nije lako boriti. Kakva je situacija na tržištu govori podatak da najveći proizvođač stolica u Hrvatskoj organizira čarter let s 50 Indijaca, a već zapošljava 30 Ukrajinaca”, rekao je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Upozoreno je i na negativni učinak klimatskih promjena na drvoprerađivački sektor.

“Požari, led, olujni vjetrovi i suša kao posljedice globalnog zatopljenja te bolesti posljednjih nekoliko godina ozbiljno ugrožavaju hrvatske šumske sastojine. Zbog toga je ugroženo i više grana na šumi baziranih industrija”, upozorio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Po njegovim riječima, trenutno su zbog bolesti najugroženije šumske sastojine poljskog jasena i to zbog gljivičnog oboljenja, dok je hrast napala hrastova mrežasta stjenica, a šume jele i smreke trpe posljedice leda i olujnih vjetrova koji su pogodili šumska područja 2014. i 2016. godine.

Jakupčić važnost domaćih šuma potvrđuje i kroz održanje 8.000 radnih mjesta u javnom poduzeću Hrvatske šume i ukupno oko 40.000 radnih mjesta u drvoprerađivačkom i pratećim sektorima.

Na ovogodišnjem kongresu razmatralo se i teme poput mogućnosti za veće povlačenje sredstava iz EU fondova te kako se koristi drvni ostatak iz pilana i koje su alternative za proizvodnju energije.

Sudionici iz susjednih zemalja na kongresu su redoviti gosti. Na ovogodišnji kongres stigao je i dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Mirza Dautbašić, koji kaže kako je hrvatski kongres za struku iz susjednih zemalja važan kao najava budućih trendova. “Ono što se sada dešava u Hrvatskoj kod nas će doći za godinu ili dvije. U Federaciji BiH trenutno najveći problem je nepostojanje zakona o šumama. Svjesni smo problema na tržištu, a možemo ih riješiti samo zajedničkim radom i većim sudjelovanjem znanstvene struke”, rekao je Dautbašić. (H)

You may also read!

voda

Hrvatska navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednih površina

Hrvatska je po navodnjavanju na začelju Europske unije, jer navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednik površina, ističe se u analizi

Read More...
ValFresco Direkt

Valamar pokrenuo Valfresco Direkt

U okviru priprema za restart poslovanja, Valamar Riviera, najveća hrvatska turistička kompanija, je u proteklih 60 dana osmislila i

Read More...
elka

Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.