Drvnu industriju muči nedostatak radne snage

In Konferencije / savjetovanja
drvo

Predstavnici više od 200 pilana, šumarskih tvrtki, vodećih europskih proizvođača tehnologija te predstavnika obrazovnih i državnih institucija okupilo se u četvrtak na 10. Kongresu pilanara jugoistočne Europe, razmotrivši aktualne trendove u toj industriji, među kojima je glavni – nedostatak radne snage.

U drvoprerađivačkom sektoru poslodavci kao glavni problem ističu nedostatak radne snage.

Udruženje drvno-prerađivača u okviru Hrvatske gospodarske komore trenutno okuplja tvrtke s ukupno 25.000 radnika. “Uz održavanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, naš trenutno najveći problem je nedostatak radne snage. Kolege radnike uvoze iz Ukrajine, Indije, Bosne i Hercegovine, Srbije. Zapadna Europa traži radnike i konkurentnu robu, s tim se nije lako boriti. Kakva je situacija na tržištu govori podatak da najveći proizvođač stolica u Hrvatskoj organizira čarter let s 50 Indijaca, a već zapošljava 30 Ukrajinaca”, rekao je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Upozoreno je i na negativni učinak klimatskih promjena na drvoprerađivački sektor.

“Požari, led, olujni vjetrovi i suša kao posljedice globalnog zatopljenja te bolesti posljednjih nekoliko godina ozbiljno ugrožavaju hrvatske šumske sastojine. Zbog toga je ugroženo i više grana na šumi baziranih industrija”, upozorio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Po njegovim riječima, trenutno su zbog bolesti najugroženije šumske sastojine poljskog jasena i to zbog gljivičnog oboljenja, dok je hrast napala hrastova mrežasta stjenica, a šume jele i smreke trpe posljedice leda i olujnih vjetrova koji su pogodili šumska područja 2014. i 2016. godine.

Jakupčić važnost domaćih šuma potvrđuje i kroz održanje 8.000 radnih mjesta u javnom poduzeću Hrvatske šume i ukupno oko 40.000 radnih mjesta u drvoprerađivačkom i pratećim sektorima.

Na ovogodišnjem kongresu razmatralo se i teme poput mogućnosti za veće povlačenje sredstava iz EU fondova te kako se koristi drvni ostatak iz pilana i koje su alternative za proizvodnju energije.

Sudionici iz susjednih zemalja na kongresu su redoviti gosti. Na ovogodišnji kongres stigao je i dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Mirza Dautbašić, koji kaže kako je hrvatski kongres za struku iz susjednih zemalja važan kao najava budućih trendova. “Ono što se sada dešava u Hrvatskoj kod nas će doći za godinu ili dvije. U Federaciji BiH trenutno najveći problem je nepostojanje zakona o šumama. Svjesni smo problema na tržištu, a možemo ih riješiti samo zajedničkim radom i većim sudjelovanjem znanstvene struke”, rekao je Dautbašić. (H)

You may also read!

Horvat_Altmaier

Ministar Horvat primio njemačkog ministra gospodarstva: „Vrijeme je da vratimo povjerenje njemačkih investitora“

U službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi savezni ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier, u pratnji širokog

Read More...
bura

Zdravstveni turizam će u nacionalnoj turističkoj strategiji biti visoko pozicioniran

Zdravstveni turizam će u novoj nacionalnoj turističkoj strategiji biti visoko pozicioniran, među prva tri razvojna proizvoda, jer osim zdravstvu

Read More...
Burilović, Altmaier i Horvat

Burilović: Njemačka je motor Europe i ključni gospodarski partner Hrvatskoj

„Njemačka je četvrto najveće gospodarstvo u svijetu i naš ključni vanjskotrgovinski partner. Stoga ne iznenađuje da pomno pratimo svaki

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.