Državni tajnik Gršić: Projektom e-Savjetovanja uključujemo naše građane u proces odlučivanja

In Obrazovna rješenja
grsic

Predstavljen projekt unaprjeđenja sustava „e-Savjetovanja – proširenja, nadgradnje i unaprjeđenje zakonodavnih procesa savjetovanja s javnošću“.

U Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva (SDURDD), predstavljen je projekt „e-Savjetovanja – proširenja, nadgradnje i unaprjeđenje zakonodavnih procesa savjetovanja s javnošću“, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Središnji državni internetski portal za savjetovanje s javnošću (e-Savjetovanje) uspostavljen je 2015. godine i nužno ga je unaprijediti tehnološki, procesno i funkcionalno. Osim grafičkog izgleda, novi će sustav biti prilagođen različitim tipovima uređaja te će biti pristupačniji, a unaprijedit će se i poslovna analitika i statistika. Projekt uključuje i „soft“ komponentu unaprjeđenja znanja, kako službenika tako i korisnika sustava te kvalitetniju i učinkovitiju korisničku podršku.

Tom prilikom Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je naglasio: „Jedan od ključnih elemenata uspješne digitalne transformacije je uključivost i svaka aktivnost koja provodimo u obzir mora uzeti sve naše građane i omogućiti im sudjelovanje u transformaciji. Upravo zato je projekt e-Savjetovanja izuzetno važan kako bi svaki hrvatski građanin mogao dati svoje mišljenje, prijedlog ili kritiku upravo u zakonodavnom procesu koji postavlja okvir. Ovo je još jedan korak prema novom standardu komunikacije između hrvatskih građana i državne uprave.“

Glavna svrha savjetovanja jest prikupljanje informacija o stavovima, prijedlozima i interesima građana vezanim uz određenu javnu politiku, kako bi se podigla razina razumijevanja i prihvaćanja ciljeva politike, ali i radi uočavanja slabosti i negativnih učinaka javne politike koje treba na vrijeme otkloniti. Važnost portala e-Savjetovanja najbolje pokazuje konstantan rast registriranih korisnika, kojih je više od 45 tisuća. Također raste i broj sudionika savjetovanja te broj pristiglih komentara. Tijekom 2021. na portalu je provedeno 821 savjetovanje u kojem je ukupno sudjelovalo 8.459 pravnih i fizičkih osoba koje su dostavile 23.462 komentara.

Nikolina Matić, pomoćnica ravnateljice Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske je istaknula kako se prema rezultatima OECD-ovog izvješća iz 2022. godine „Praksa Boljih propisa diljem Europske unije“, Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice, iznad prosjeka država članica EU i OECD-a prema pokazatelju provođenja savjetovanja s javnošću.

Uspostavom zakonodavnog okvira za provedbu savjetovanja s javnošću kao i kreiranjem središnjeg internetskog portala za savjetovanja s javnošću – portala e-Savjetovanja, Republika Hrvatska svrstala se uz zemlje razvijene demokracije s praksom uključivanja javnosti u procese kreiranja javnih politika.

Novi sustav bit će proširen na jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave što će na svim razinama doprinijeti kvalitetnijoj suradnji javne uprave s građanima i ostalim dionicima u procesu oblikovanja javnih politika. Projekt „e-Savjetovanje“ predstavila je Josipa Kovačić, voditeljica projekta e-Savjetovanje pri Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Projekt u ukupnoj vrijednosti 3.749.983,00 kuna, zajednički provode Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, a ostvarit će tehnološko, procesno i funkcionalno unaprjeđenje i proširenje IT sustava e-Savjetovanja te jačanje kapaciteta i poboljšanje rada nadležnih tijela sustava e-Savjetovanja i zaposlenika državne i javne uprave za rad u sustavu e-Savjetovanja.

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design