Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije

In Iz zemlje
cro

Dubrovnik je u ocjenjivanju održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je pokazatelj njegove usmjerenosti prema održivoj budućnosti turizma i grada, ističu iz Grada Dubrovnika u povodu završnog izvješća GSTC-a o tom ocjenjivanju.

GSTC je osnovan na inicijativu 32 globalne organizacije posvećene održivom razvoju i posebice održivom turizmu, među kojima su i UNWTO, UNEP i druge, a ocjenjivanje održivosti Dubrovnika provedeno je u studenom i prosincu prošle godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom (DURA). Pritom je pregledana pravna i politička dokumentacija koja određuje upravljanje gradom te se konzultiralo sa 70-ak ključnih dionika i vodećih organizacija iz nacionalne i lokalne uprave, privatnog sektora, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova, te stanovnicima.

To je ujedno dio ranije pokrenutog gradskog projekta “Poštujmo grad” te sastavnica sporazuma o suradnji Grada Dubrovnika i Međunarodnog udruženja industrije brodskih kružnih putovanja-CLIA, kojim je i omogućeno to ocjenjivanje, po čemu je Dubrovnik sada i među 30 svjetskih destinacija za koje je GSTC to proveo i izradio izvješće.

Četiri stupa održivosti odredišta

GSTC standard obuhvaća četiri glavna stupa održivosti odredišta – odredišnu politiku i planiranje, uključivanje i koristi zajednice, upravljanje kulturnim i prirodnim dobrima te upravljanje okolišnim i prirodnim resursima.

Ukupni rezultat od 70 posto (od 100 posto) Dubrovnik je na skali GSTC-a ostvario za ukupnu izvedbu destinacije u održivosti, a od 105 pokazatelja u standardu GSTC-a 12 ih je ili 11,4 posto ocijenjeno izvrsnima, a 47 ili 45 posto dobrima s potrebnim poboljšanjima. Nešto malo iznad 35 posto ili 37 pokazatelja je prepoznato kao područja sa srednjim rizikom, dok ih je devet ili 8,6 posto označeno kao područja visokog rizika.

Franković: Imamo sjajnu priliku za novi početak s održivim upravljanjem gradom i turizmom

Realizacijom tog projekta u suradnji sa CLIA-om zadovoljan je i, kako ističu iz Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković, koji je na predstavljanju završnog izvješća ovog tjedna u Kazalištu Marina Držića, kazao kako “vjeruje da će taj dokument biti jedan novi početak priče o održivom Dubrovniku i održivom načinu upravljanja glavnom gospodarskom granom turizmom”.

Govoreći o održivom turizmu u teškom vremenu sadašnje globalne krize zbog pandemije covid19, u kojoj je Grad ostao bez glavne gospodarske grane, prisjetio se kako su UNESCO-vi promatrači nakon bombardiranja 6. prosinca 1991. u svojim zapisima spomenuli obnovu i budućnost Dubrovnika u kojoj treba razmišljati o održivosti turizma.

“Od tada do danas smo naučili puno lekcija, kako treba, a i kako ne treba. Nadam se da nam se u budućnosti neće dogoditi ono što nam se događalo prije par godina, da Dubrovnik osim svoje ljepote postane i simbolom grada prekomjernog turizma sa velikim brojem gostiju, uz činjenicu smanjenja kvaliteta života građana. To nam se u budućnosti ne smije dogoditi, i zato imamo sjajnu priliku za novi početak u kojem smo mi ti koji ćemo definirati kriterije kako bi naš grad bio ugodno mjesto za život, ali i da istovremeno respektira glavnu gospodarsku granu turizam”, poručio je Franković.

Predanost Grada u razvoju održivog turizma na predstavljanju izvješća pohvalila je i predsjednica i izvršna direktorica CLIA-e Kelly Craighead, naglasivši da u Dubrovniku vide i spremnost za pokretanje inovacija, utvrđivanje najboljih praksi i dogovor o prioritetima za buduće djelovanje.

“Vjerujemo da će ova ocjena odredišta pomoći Dubrovniku da još više poboljša svoj učinak, a ponosni smo što smo kao industrija brodskih kružnih putovanja pridonijeli tom ocjenjivanju, jer je i CLIA posvećena održivom upravljanju turizmom. Partnerstvo sa Dubrovnikom je i primjer onoga što se može postići suradničkim turističkim inicijativama za očuvanje baštine i okoliša omiljenih svjetskih odredišta za buduće generacije”, kazala je Craighead.

Na predstavljanju tog izvješća putem video veze javio se i glavni procjenitelj u ocjenjivanju, direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas, a prisustvovali su i brojni predstavnici dubrovačkog turizma koji su aktivno i sudjelovali u projektu. (H)

You may also read!

industry

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju – u Hrvatskoj blaži pad

Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je

Read More...
otp_banka

OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS

OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i

Read More...
Huawei

Dvoznamenkasti rast Huaweija u prvoj polovici 2020.

Huawei je objavio poslovne rezultate za prvu polovicu 2020. koji pokazuju kako je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.