DZS: Potrošnja u maloprodaji pala 10. mjesec zaredom

In Trgovina na malo
mastercard

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja u maloprodaji oslabila 3,2 posto na godišnjoj razini, što je već 10. mjesec zaredom kako je pala, i to brže nego mjesec dana ranije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu pala za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac 2019. pala za 3,2 posto.

To je već 10. mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, i to brže u odnosu na 0,7-postotni pad u studenom.

„Porast neizvjesnosti, pogoršanje raspoloženja potrošača i snažan pad prodaje novih automobila sugerirali su nastavak nepovoljnih trendova. Za razliku od proljetnog zatvaranja gospodarstva, novi val pandemije nije donio zatvaranje trgovina i šoping centara, ali je snažnija predblagdanska potrošnja izostala”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U prosincu je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 5,5 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 4,7 posto, pokazuju podaci DZS-a. U cijeloj prošloj godini promet u trgovini na malo realno je pao za 5,8 posto.

Nastavlja se recesija

Tako je u prosincu nastavljen pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, što je posljedica slabosti osobne potrošnje u ovo doba koronakrize.

Pad potrošnje jedan je od glavnih uzroka recesije, s obzirom da je osobna potrošnja najveća komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U drugom tromjesečju prošle godine BDP je potonuo rekordnih 15,4 posto na godišnjoj razini, a u trećem za 10 posto. To znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

Restriktivne mjere, uvedene krajem studenoga kako bi se suzbio drugi val širenja koronavirusa, negativno su utjecale na gospodarstvo i u četvrtom lanjskom tromjesečju, pa je recesija nastavljena i u tom kvartalu.

„I u mjesecima pred nama kretanja u industriji, maloprodaji, kao i cjelokupnom gospodarstvu bit će i dalje otežana negativnim utjecajem pandemije. Oporavak možemo očekivati s početkom drugog tromjesečja, pogotovo ako se cijepljenje ubrza i pandemija smiri”, ističu analitičari RBA, koji u ovoj godini očekuju rast prometa u maloprodaji od 4,5 posto. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što

Read More...
zadar

U Zadru predstavljen projekt Doline za digitalne nomade

U Zadru je u petak predstavljen projekt prve Doline za digitalne nomade u Hrvatskoj, osmislili su ga Mario Mrkša

Read More...
kuna

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju diže prognoze za cijelu 2021.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju za snažnih 15,8 posto potaknuo je analitičare RBA da svoju trenutnu prognozu ukupnog rasta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.