DZS: Promet u trgovini na malo porastao 27. mjesec zaredom

In Statistika
maloprodaja

Promet u trgovini na malo u studenome prošle godine realno je porastao za 2,7 posto na godišnjoj razini, 27. mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u četvrtak.

Prema podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 2,5 posto, a realno za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Time je potvrđeno da je u studenome promet u trgovini na malo rastao 27. mjesec zaredom, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine.

Realna stopa iz studenoga predstavlja usporavanje u odnosu na listopad kada je porasla 5,3 posto na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na listopad, potrošnja je u Hrvatskoj, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno manja za 1,2 posto, a realno za 1,6 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u studenome je u odnosu na isti mjesec 2015. godine najviše, za 5,7 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima, porasla je za 2,6 posto, a maloprodaja osim trgovne motornim vozilima i motociklima, za 2,4 posto.

Istodobno je promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda smanjena za 0,3 posto.

Prema trgovačkim strukama, u studenom lani je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove – za 16,4 posto.

U maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, promet je istovremeno povećan za 10,7 posto, a u prodaji računalne opreme, knjiga i novina te igara i igračaka za 5,7 posto. Rastao je i promet u ljekarnama te prodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 7,7 posto, kao i u maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo, za 6,5 posto.

Kod prodaje motornih goriva i maziva bilježi se, pak, rast prometa od 0,5 posto, a u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama za 1,5 posto.

Pad promet na godišnjoj razini u studenome zabilježen je samo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, za 0,3 posto. (H)

You may also read!

IMR

Hrvatska je pristupanjem EU profitirala, ali nedovoljno

„Hrvatska je danas, šest godina nakon pristupanja EU, gospodarski znatno snažnija zemlja. O tome svjedoče svi pokazatelji, od povećane

Read More...
Zaher: Cijene nekretnina neprimjereno visoke

Zaher: Cijene nekretnina neprimjereno visoke

„Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, ponajprije prema lokaciji, a potom i prema vrstama i kvaliteti

Read More...
kupujmo hrv

Akcija Kupujmo hrvatsko u Splitu

Hrvatska gospodarska komora obilježit će 22. rođendan akcije Kupujmo hrvatsko, u Splitu gdje će 21. i 22. svibnja domaći

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.