DZS: Promet u trgovini na malo porastao 27. mjesec zaredom

In Statistika
maloprodaja

Promet u trgovini na malo u studenome prošle godine realno je porastao za 2,7 posto na godišnjoj razini, 27. mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u četvrtak.

Prema podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 2,5 posto, a realno za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Time je potvrđeno da je u studenome promet u trgovini na malo rastao 27. mjesec zaredom, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine.

Realna stopa iz studenoga predstavlja usporavanje u odnosu na listopad kada je porasla 5,3 posto na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na listopad, potrošnja je u Hrvatskoj, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno manja za 1,2 posto, a realno za 1,6 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u studenome je u odnosu na isti mjesec 2015. godine najviše, za 5,7 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima, porasla je za 2,6 posto, a maloprodaja osim trgovne motornim vozilima i motociklima, za 2,4 posto.

Istodobno je promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda smanjena za 0,3 posto.

Prema trgovačkim strukama, u studenom lani je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove – za 16,4 posto.

U maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, promet je istovremeno povećan za 10,7 posto, a u prodaji računalne opreme, knjiga i novina te igara i igračaka za 5,7 posto. Rastao je i promet u ljekarnama te prodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 7,7 posto, kao i u maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo, za 6,5 posto.

Kod prodaje motornih goriva i maziva bilježi se, pak, rast prometa od 0,5 posto, a u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama za 1,5 posto.

Pad promet na godišnjoj razini u studenome zabilježen je samo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, za 0,3 posto. (H)

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.