EBRD očekuje snažan rast dobiti u 2016. godini

EBRD

U Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) očekuju da će 2016. godinu završiti s neto dobiti u visini približno milijarde eura, što bi bilo povećanje od oko 25 posto u odnosu na godinu ranije, izvijestili su u ponedjeljak iz EBRD-a.

Time bi EBRD-ova neto dobit u 2016. bila gotovo dvostruko veća od prosječne godišnje dobiti u proteklih 10 godina, koja je iznosila 534 milijuna eura, navodi se dalje u priopćenju europske institucije, aktivne u gospodarstvima 36 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U 2015. godini ostvarena je neto dobit od 802 milijuna eura, podsjećaju u priopćenju.

“Snažni financijski prinosi omogućuju EBRD-u kontinuirano visoku razinu ulaganja i u idućim godinama”, napominje EBRD-ov viši potpredsjednik, financijski i poslovni direktor Andras Simor.

Procjena osjetno veće dobiti u 2016. podudarila s nastavljenim rekordnim ulaganjima, u 378 projekata u vrijednosti 9,4 milijardi eura, na razini rekordne 2015. godine.

U banci napominju i da su unatoč otežanim tržišnim uvjetima u proteklih pet godina bilježili prosječnu stopu povrata kapitala (ROE) od 5,5 posto.

Udio nenaplativih u ukupnim zajmovima krajem 2016. godine smanjio se na 5,5 posto, s 5,9 posto u godini ranije, stoji u EBRD-ovu priopćenju.

EBRD-ovi dužnički papiri i dalje su ocijenjeni najvišom ocjenom AAA koju su u 2016. potvrdile sve tri vodeće svjetske agencije za dodjelu rejtinga, navodi se u priopćenju.

U prošloj su godini pojačali ulaganja u tri ključna strateška područja. “U 2016. su provedena 93 projekta u lokalnim valutama, u usporedbi s njih 80 u godini ranije. Također je zadržana snažna razina ulaganja u malo poduzetništvo, koje se smatra ključnim za osiguranje temeljne snage gospodarstva i pružanje prilika za zapošljavanje”, napominje se u priopćenju.

EBRD je povećao broj projekata u zemljama koje su još uvijek suočene sa značajnim tranzicijskim izazovima, na 114 operacija u 2016., sa 102 u godini ranije.

Odražavajući primjenu pristupa – tranzicije na ‘zelenu’ ekonomiju – udio EBRD-ova financiranja na projekte vezane za okoliš uvećan je na 33 posto u odnosu na ukupna ulaganja, s 31 posto u godini ranije, navodi se u priopćenju. Dodaju i da su ta financiranja uključivala projekte energetske učinkovitosti, klimatske otpornosti i učinkovitosti resursa.

Napredak je ostvaren i u financiranju programa ciljanih na rodnu ravnopravnost, čiji je broj povećan na 29 u 2016. godini, s 23 u godini ranije, navodi se u EBRD-ovu priopćenju. (H)

Pročitajte još vijesti!

podravka

Akcija “Kupujmo hrvatsko” slavi 20 rođendan

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i Europskom trgu u četvrtak i petak se održava akcija Hrvatske gospodarske komore

Read More...
ppk

Ministar Tolušić obišao novi pogon PPK karlovačke mesne industrije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa svojim suradnicima te župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić danas

Read More...
expo

Na Jadranskom sajmu u Budvi dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju poticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!