EBRD očekuje snažan rast dobiti u 2016. godini

EBRD

U Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) očekuju da će 2016. godinu završiti s neto dobiti u visini približno milijarde eura, što bi bilo povećanje od oko 25 posto u odnosu na godinu ranije, izvijestili su u ponedjeljak iz EBRD-a.

Time bi EBRD-ova neto dobit u 2016. bila gotovo dvostruko veća od prosječne godišnje dobiti u proteklih 10 godina, koja je iznosila 534 milijuna eura, navodi se dalje u priopćenju europske institucije, aktivne u gospodarstvima 36 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U 2015. godini ostvarena je neto dobit od 802 milijuna eura, podsjećaju u priopćenju.

“Snažni financijski prinosi omogućuju EBRD-u kontinuirano visoku razinu ulaganja i u idućim godinama”, napominje EBRD-ov viši potpredsjednik, financijski i poslovni direktor Andras Simor.

Procjena osjetno veće dobiti u 2016. podudarila s nastavljenim rekordnim ulaganjima, u 378 projekata u vrijednosti 9,4 milijardi eura, na razini rekordne 2015. godine.

U banci napominju i da su unatoč otežanim tržišnim uvjetima u proteklih pet godina bilježili prosječnu stopu povrata kapitala (ROE) od 5,5 posto.

Udio nenaplativih u ukupnim zajmovima krajem 2016. godine smanjio se na 5,5 posto, s 5,9 posto u godini ranije, stoji u EBRD-ovu priopćenju.

EBRD-ovi dužnički papiri i dalje su ocijenjeni najvišom ocjenom AAA koju su u 2016. potvrdile sve tri vodeće svjetske agencije za dodjelu rejtinga, navodi se u priopćenju.

U prošloj su godini pojačali ulaganja u tri ključna strateška područja. “U 2016. su provedena 93 projekta u lokalnim valutama, u usporedbi s njih 80 u godini ranije. Također je zadržana snažna razina ulaganja u malo poduzetništvo, koje se smatra ključnim za osiguranje temeljne snage gospodarstva i pružanje prilika za zapošljavanje”, napominje se u priopćenju.

EBRD je povećao broj projekata u zemljama koje su još uvijek suočene sa značajnim tranzicijskim izazovima, na 114 operacija u 2016., sa 102 u godini ranije.

Odražavajući primjenu pristupa – tranzicije na ‘zelenu’ ekonomiju – udio EBRD-ova financiranja na projekte vezane za okoliš uvećan je na 33 posto u odnosu na ukupna ulaganja, s 31 posto u godini ranije, navodi se u priopćenju. Dodaju i da su ta financiranja uključivala projekte energetske učinkovitosti, klimatske otpornosti i učinkovitosti resursa.

Napredak je ostvaren i u financiranju programa ciljanih na rodnu ravnopravnost, čiji je broj povećan na 29 u 2016. godini, s 23 u godini ranije, navodi se u EBRD-ovu priopćenju. (H)

Pročitajte još vijesti!

zalac

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i

Read More...
burza

Poslovni rezultati kompanija potaknuli rast svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, dok

Read More...
nedjelja

Osnovan „Hrvatski savez za nedjelju“

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) je dana 19.4.2018. u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu sklopio Ugovor o osnivanju udruge „Hrvatski

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake