EBRD odobrio kreditnu liniju u iznosu od 20 milijuna eura UniCredit Leasing Croatia

EBRD

Sredstva su namijenjena financiranju malih poduzetnika, posebice u ruralnim sredinama.

EBRD je s UniCredit Leasing Croatia potpisao kreditnu liniju u iznosu od 20 milijuna eura. Sredstva su prvenstveno namijenjena za financiranje mikro, malih i srednja poduzeća (MMSP). Očekuje se da će dostupnost dodatnih sredstava ojačati rast hrvatskog gospodarstva.

Leasing je u Hrvatskoj drugi najrašireniji instrument financiranja nakon bankovnih kredita. Ipak, sektor leasinga je relativno malen u usporedbi s bankarskim sektorom. Gospodarski oporavak i rast BDP-a u Hrvatskoj imali su pozitivan utjecaj na sektor leasinga koji je zabilježio prve znakove oporavka u 2016. godini, te nastavio s pozitivnim trendovima i u tekućoj godini.

UniCredit Leasing Croatia u stopostotnom je vlasništvu Zagrebačke banke d.d., članice UniCredit Grupe, te je najveće leasing društvo u Hrvatskoj koje cilja dodatno jačati svoju poziciju diljem zemlje, osobito izvan područja Zagreba, što je bitno za razvoj Hrvatske.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, rekla je: „U uvjetima gdje mala i srednja poduzeća imaju ograničen pristup izvorima tradicionalnog financiranja, leasing predstavlja atraktivnu i važnu alternativu. Zadovoljni smo što u suradnji s UniCredit Leasingom jačamo ulogu leasinga u privatnom sektoru, a bolji pristup izvorima financiranja potaknut će poduzetničke aktivnosti što u konačnici podupire daljnji rast zemlje“.

Eugen Pajić-Karega, predsjednik Uprave UniCredit Leasing Croatia, rekao je: „UniCredit Leasing Croatia uvijek je stavljao naglasak na pružanje podrške poduzetnicima u njihovim nastojanjima širenja održivog poslovanja a što je u skladu sa našom financijskom strategijom. U suradnji s EBRD-om, UniCredit Leasing Croatia nudi malom i srednjem poduzetništvu posebne uvjete financiranja za nabavu nove opreme, strojeva, proizvodnih linija ili transportnih vozila. Zadnjih nekoliko godina, stotine malih i srednjih poduzeća je povećalo ili obnovilo svoje proizvodne kapacitete te proširilo svoje poslovanje u svim regijama Hrvatske, koristeći financijska sredstva omogućena kroz ovu suradnju.“

EBRD je 1994. godine potpisao prvi projekt u Hrvatskoj i dosad je podržao više od 197 projekata u ukupnom iznosu od 3,6 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore gospodarstva i posebno su izražene u infrastrukturi, korporativnom, financijskom sektoru i energetici.

Pročitajte još vijesti!

posta

Investicijski ciklus Hrvatske pošte u punom zamahu

U petak, 8. prosinca u Hrvatskoj pošti u Branimirovoj ulici u Zagrebu svečano je pušten u pogon jedan od

Read More...
ahk

Suradnja mjesta učenja – ključ uspjeha u dualnom strukovnom obrazovanju

Potrebna jača institucionalizacija suradnje tvrtki i strukovnih škola U okviru svog projekta promicanja i poticanja uvođenja dualnog modela u

Read More...
KentBank istambul

KentBank otvorila predstavništvo u Istanbulu

KentBank d.d. je u studenom 2017. službeno otvorila Predstavništvo u Istanbulu s ciljem jačanja trgovinske veze između Hrvatske i

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!