EBRD potpisao najveći ugovor o kupnji udjela u sektoru turizma

In Financije i gospodarstvo
1-Predstavnici Dogus grupe i EBRD-a

Investicija od 70 milijuna eura u D-Marin marine koje posluju u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj.

U sklopu najveće investicije u sektor turizma u svojoj povijesti, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kupnji približno 25 posto udjela, kojim postaje dioničar tvrtke D Marinas B.V., holding kompanije koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin.

Investicijom EBRD-a, vrijednom 70 milijuna eura, financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje.

D Marinas B.V. je najveći i jedini međunarodni lanac marina u istočnom Sredozemlju, koji upravlja s više od 8000 vezova. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S., jedna od vodećih poslovnih grupacija u Turskoj i dugogodišnji partner EBRD-a.

Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnoj razini, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt uključuje i korištenje tehničkih sredstava iz EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara koja su namijenjena financiranju edukacijskih programa s ciljem otvaranja novih prilika za obrazovanje uz rad, posebno za mlade i za žene.

Investicija je realizirana u sklopu novog EBRD-ovog Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

Prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink izjavio je prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu: “Ovom investicijom EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnijih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja.“

Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe, rekao je da se ovim partnerstvom posebno potvrđuju napori i uspjesi Turske u namjeri da postane svjetski poznati brand, te je dodao: “Ponosni smo što je dugoročnu strategiju Doğuş Grupe o investiranju u turizam, posebno u marine, prepoznala i tako važna institucija kao što je EBRD. Uspjeh D-Marin, posebno u istočnom Sredozemlju, gdje je turistički potencijal u stalnom porastu, potvrđen je i ovim ugovorom i prema našoj strategiji nastavljamo s daljnjim širenjem poslovanja u ovoj regiji. Nadam se da ćemo nastaviti tražiti i nove vrijedne investicije zajedno s EBRD-om u Turskoj i na području Mediterana. Ovaj je ugovor dokaz i velikog napretka koji je turska poslovna zajednica ostvarila posljednjih godina diljem svijeta. Vjerujem da će naše partnerstvo biti pozitivan doprinos EBRD-u, Doğuş Grupi i svim zemljama u kojima smo poslovno aktivni. Želio bih zahvaliti EBRD-u na ukazanom povjerenju, a svojim kolegama u Doğuş Grupi na njihovoj velikoj potpori.”

Burak Baykan, CEO D-Marin, ovom je prilikom izjavio: “Suradnja između kompanije D-Marin i EBRD-a započela je još 2013. godine na projektu razvoja marine D-Marin Dalmacija i od tada se uspješno nastavlja na obostrano zadovoljstvo. Surađivali smo i na projektima koji se tiču društveno-odgovornog poslovanja u vidu edukacije hrvatskih studenata koji svoju buduću karijeru vide upravo u ovom segmentu. U međuvremenu, D-Marin je postao snažan brend u nautičkom turizmu i jedna od vodećih kompanija u upravljanju marinama u svijetu. Današnje potpisivanje stoga je iznimno važno za D-Marin, a samim time i za Hrvatsku. Zahvaljujem se EBRD-u na povjerenju.“

EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,6 milijardi eura u 198 projekata. Aktivnosti banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali posebno su snažne u područjima infrastrukture, poduzetništva, financijskih institucija i energetike. EBRD je uključen i u dijalog o mjerama ekonomske politike, razvoj tržišta kapitala i regulatornu reformu.

D-Marin upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, čineći jedan od najvećih međunarodnih lanaca na istočnom Mediteranu. D-Marin zapošljava ukupno 502 djelatnika, od čega 155 u Hrvatskoj.

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.