EBRD potvrdio procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini

In Financije i gospodarstvo
ebrd

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potvrdila je u utorak važeće procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, ponovo ističući domaću potražnju kao glavni pokretač te izdvajajući među rizicima moguće posljedice prelijevanja Agrokorovih financijskih problema na podružnice i dobavljače.

U skladu s procjenama iz svibnja, EBRD očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 2,9 posto, te blago usporiti u 2018., na 2,6 posto.

Blago su povisili tek procjenu prošlogodišnjeg rasta, s 2,9 na 3,0 posto.

“Nakon snažnog zamaha rasta u 2016. godini (tri posto), očekuje se da će hrvatsko gospodarstvo rasti sličnom dinamikom u 2017. (2,9 posto) i blago usporiti u 2018, godini, na 2,6 posto”, objavio je EBRD u jesenjim prognozama za regiju u kojoj posluju.

“Domaća potražnja bit će glavni motor rasta u 2017.”, konstatiraju u EBRD-u.

“Oporavak potrošnje podupiru niže stope poreza, pad nezaposlenosti i rekordni prihodi od turizma, dok ulaganjima podršku pružaju povoljni uvjeti financiranja i niže stope poreza na dobit”, navode u EBRD-u.

Očekuju također da će umjereno ubrzati rast kako izvoza tako i uvoza, što bi trebalo rezultirati zanemarivim utjecajem neto izvoza na kretanja BDP-a u ovoj godini.

Iduće bi godine rast mogao blago usporiti, procjenjuju, zbog mogućeg usporavanja rasta potrošnje s obzirom na slabljenje efekata porezne reforme i manje vjerojatnosti da će 2018, biti još jedna rekordna turistička godina.

Na kratkoročne izglede za hrvatsko gospodarstvo nepovoljno bi mogao utjecati efekt prelijevanja financijskih teškoća Agrokora na podružnice i dobavljače, ponovili su najnovijem izvješću.

Srednjoročni su izgledi pak i dalje slabi zbog dugotrajnih strukturnih slabosti, uključujući visoku razinu prekomjerne zaduženosti kompanija, kontinuirano slabu provedbu reformi u poslovnom okruženju te sporu apsorpciju sredstava iz fondova Europske unije.

Sve te slabosti zahtijevaju sustavni angažman, upozoravaju iz EBRD-a.

EBRD podigao procjene za regiju

Za regiju srednje Europe i baltičkih zemalja, u koju EBRD svrstava i Hrvatsku, rast je u ovoj godini procijenjen na 3,9 posto, čime je procjena iz svibnja podignuta za 0,8 postotnih bodova.

Znatno blaže povišena je procjena gospodarskog rasta u toj regiji u idućoj godini, za 0,3 postotna boda, na 3,4 posto.

Za cijelu skupinu ukupno 37 zemalja u kojima posluju podigli su procjenu za ovu godinu za 0,9 postotnih bodova, na 3,3 posto. Usporedbe radi, u 2016. godini rast je iznosio svega 1,9 posto, napominju u EBRD-u.

Među čimbenicima zaslužnim za sveobuhvatan uspon aktivnosti duž cijele regije izvajaju rast izvoza, oživljavanje investicija i više cijene na robnim tržištima

Za 2018. godinu predviđaju pak blago usporavanje rasta, na tri posto, čime su također blago poboljšali svibanjsku procjenu, i to za 0,2 postotna boda.

Ove je godine rast ubrzao u 27 zemalja i prvi put od 2010. godine uzlazni je trend zabilježen u tako velikom broju zemalja, napominju u EBRD-u. Tako su u prvoj polovini godine sve zemlje, osim Azerbajdžana i Makedonije, zabilježile rast gospodarskih aktivnosti, dodaju.

Nekoliko zemalja, ponajprije Rumunjska i Turska, bilježi stope rasta blizu onih iz razdoblja prije globalne financijske krize, primjećuju u EBRD-u.

“Sveobuhvatan oporavak uvelike je dobrodošao razvoj situacije. Također otvara čitav niz mogućnosti za provedbu reformi koja će zajamčiti održivost snažnijeg rasta u duljem vremenskom razdoblju”, kazao je glavni ekonomist EBRD-a Sergej Guriev.

Među rizicima za aktualne procjene ponovo su izdvojene geopolitičke napetosti, tvrdokorne sigurnosne prijetnje, jačanje populističkih i anti-globalizacijskih politika u razvijenim gospodarstvima svijeta te veliki stupanj koncentracije izvora globalnog rasta. (H)

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.