Ekonomija podataka temelj za gospodarski razvoj

In Konferencije / savjetovanja
konferencija

U svijetu se dnevno stvara 2,3 trilijuna gigabajta novih podataka, a znanje o tome kako iz njih stvarati vrijednost temelj je za razvoj nove ekonomije – ekonomije podataka, istaknuto je u srijedu na konferenciji Data Science Economy 2017 održanoj u centru inovacija HUB385.

Treba znati kako analizirati i monetizirati te podatke i na temelju njih donositi poslovne odluke, rečeno je.

Kako je istaknuo organizator konferencije, ekonomija temeljena na znanosti o podacima (data sience) predstavlja važan dio digitalne transformacije. Pri tome je ključno povezivanje ljudi i organizacija koje razmišljaju o utjecaju znanosti o podacima i stvaranju novih vrijednosti iz postojećih ili resursa koje tek treba stvoriti.

Europska unija snažno podržava razvoj tog područja, a kako pokazuju podaci Europske komisije, vrijednost ekonomije podataka na razini EU-a u 2015. godini procijenjena je na 272 milijarde eura uz godišnju stopu rasta od 5,6 posto te potencijal stvaranja 7,4 milijuna novih radnih mjesta do 2020. godine.

Direktor marketinga i digitalnog poslovanja The Economista Steve Lok kazao je da je u digitalnom marketingu najvažnije doći do podataka o potencijalnim kupcima odnosno, kako je pojasnio, ključno je povezivanje sadržaja s korisnikom pri čemu znanost o podacima doprinosi spoznaji o željama i preferencijama potencijalnog kupca nekog proizvoda ili usluge.

Svaki dan je prilika za doznati nešto novo o kupcu, a svaki klik na računalu predstavlja značajan input, kaže Lok.

Dmitry Turchyn iz Microsofta kaže kako su u današnjem umreženom svijetu podaci svugdje oko nas, a proces digitalizacije svepristuan. Istaknuo je da su nedavna istraživanja pokazala da će za tri godine 10 posto kompanija u svijetu imati posebne poslovne odjele zadužene za analizu i monetizaciju podataka kojima raspolažu.

Ratko Mutavdžić iz Microsofta kazao je da uporaba naprednih tehnologija u javnom sektoru u Hrvatskoj nije na zavidnoj razini, a kako je istaknuo, države općenito raspolažu s velikim količinama podataka.

Napominje da treba razmišljati o tome kako državi i lokalnoj samoupravi omogućiti donošenje i kontroliranje odluka, kao i kreiranje najboljih rješenja na temelju podataka, a ne osjećaja ili trenutnih zahtjeva.

Glavni direktor za transformaciju poslovanja u Vipnetu Ivan Skender je kazao kako je ta tvrtka spoznala nužnost transformacije iz mrežne u softversku kompaniju, s obzirom da su neke druge industrije na tržištu, poput Ubera, AirBnB-a ili Netflixa počele korisnicima nuditi optimiziran način korištenja usluga.

Mile Šikić iz Centra izvrsnosti za znanost o podacima pri FER-u ističe da za ljude koji se bave znanošću u Hrvatskoj nema dovoljno zanimljivih poslova, a kompanije ne iskazuju preveliku potrebu za znanstvenicima s doktoratima kao što nisu spremne ni platiti rad takvih stručnjaka, dok je, kako kaže, s inozemnim kompanijama obrnuto. (H)

You may also read!

Adris

Zaklada Adris: Zaključen petnaesti donacijski ciklus

Zaklada će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja. *S osobitim senzibilitetom za

Read More...
AGRIVI

AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi

Kvalitetna rješenja za digitalnu poljoprivrede učinkovito mijenjaju način proizvodnje hrane, a AGRIVI je još jednom potvrdio da je u

Read More...
Franck Crema

Franck Crema – dvostruki način pripreme prave turske kave

Franck Crema može se pripremati na klasičan način, kuhanjem u džezvi i praktičan način, jednostavnim prelijevanjem vrućom vodom. Franck je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.