Ekonomska klima u Hrvatskoj snažno poboljšana u siječnju

In Financije i gospodarstvo
radnik

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu snažno su poboljšana u siječnju, poduprta uzletom optimizma u proizvodnom sektoru, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj poskočio je u siječnju za tri boda u odnosu na prošlogodišnji prosinac, dosegnuvši 118,5 bodova, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti taj pokazatelj.

Pritom je indeks koji mjeri očekivanja u industriji gotovo udvostručen, na 15,9 bodova, s 8,4 boda koliko je iznosio u prošlom mjesecu.

Poboljšana su i očekivanja potrošača u Hrvatskoj, iskazana u rastu indeksa za 1,4 boda, na minus 12,4 boda.

Blago je porastao i indeks koji mjeri raspoloženje u građevinskom sektoru, za 0,3 boda, na 5,4 boda.

Očekivanja u maloprodaji i uslužnom sektoru pogoršana su u odnosu na prosinac, iskazana u padu odgovarajućih indeksa za 1,1 odnosno 0,9 bodova. Tako je indeks maloprodajnog sektora pao na 12,1 bod a onaj uslužnog sektora na 23,7 bodova.

Blago pogoršanje u EU

Ekonomska klima na razini EU-a blago je pogoršana na početku godine u odnosu na najvišu razinu u 17 godina, uz pad ESI-ja za 0,4 boda, na 114,7 bodova.

Pritom su pogoršana očekivanja u svim segmentima gospodarstva uz izuzetak potrošača, čiji je indeks porastao za jedan bod, na 0,4 boda.

Najviše je pogoršano raspoloženje u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za 2,1 bod.

Indeks uslužnog sektora oslabio je za 0,6 bodova a onaj građevinskog sektora za 0,4 boda.

Očekivanja u industriji ostala su gotovo nepromijenjena u odnosu na posljednji prošlogodšnji mjesec, pokazuje istraživanje EK.

Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu eurozone, očekivanja u poljskom gospodarstvu naglo su poboljšana, uz skok ESI-ja za pet bodova. Britanski ESI pao je pak za 0,7 bodova.

Slabije raspoloženje i u eurozoni

Očekivanja u eurozoni također su kliznula s najviše razine u 17 godina, zabilježene u prosincu, uz pad ESI-ja za 0,6 bodova, na 114,7 bodova.

Pogoršanje je pritom zabilježeno u uslužnom i maloprodajnom sektoru, čiji su indeksi pali za 1,3 odnosno jedan bod.

U industriji raspoloženje se zadržalo na razini prošlog mjeseca a poboljšana su očekivanja u građevinskom sektoru i među potrošačima, čiji su indeksi porasli za 1,5 odnosno 0,8 bodova.

Među vodećim je gospodarstvima najviše poboljšana ekonomska klime u Španjolskoj, iskazana u rastu ESI-ja za 0,9 bodova. Skroman rast zabilježio je i njemački indeks, za 0,6 bodova.

U Francuskoj i Italiji ekonomska je klima zamjetno pogoršana, te su indeksi pali za 2,4 odnosno 1,7 bodova.

U odvojenom je izvješću EK danas objavila da je poslovna klima u eurozoni u siječnju neznatno pogoršana u odnosu na prosinac, zakočena lošijim procjenama menadžera o zalihama gotovih proizvoda i posebno o proizvodnji u proteklom razdoblju.

Ocjene ukupnih i izvoznih knjiga narudžbi bolje su nego u prosincu dok su očekivanja proizvodnje u predstojećem razdoblju gotovo nepromijenjena.

Time je indeks očekivanja u poslovnom sektoru (BCI) u siječnju blago kliznuo u odnosu na prosinac, za 0,06 bodova, na 1,54 boda. (H)

You may also read!

sajam

Na Jadranskom sajmu od 19. do 23. rujna na programu tri sajamske priredbe

40. Sajam građevinarstva 13. Sajam vode, vodovodi i sanitarne tehnologije 6. Sajam energetike U godini jubileja, kada Jadranski sajam proslavlja 50 godina

Read More...
maric

Smanjenje stope PDV-a na određene proizvode građani trebaju osjetiti na cijenama

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako bi najavljeno smanjenje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode građani trebali osjetiti

Read More...
METRO

METRO AG proglašen najboljom svjetskom kompanijom

Lider u kategoriji Prodaja prehrambenih namirnica METRO AG četvrti put proglašen najboljom svjetskom kompanijom prema Dow Jones indeksu održivosti Četvrtu godinu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.