Ekonomski institut, Zagreb obilježio 80 godina uspješnog djelovanja

In Financije i gospodarstvo
Ekonomski institut

Ekonomski institut, Zagreb svečano je obilježio 80 godina postojanja prigodnom proslavom koja je održana jučer u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Svečanost su, uz uzvanike iz akademske i znanstvene zajednice te predstavnike Ekonomskog instituta, Zagreb, uveličali i izaslanik predsjednice RH, ministar rada i mirovinskog sustava RH Josip Aladrović, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak te državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Ekonomski institut, Zagreb, osnovan 23. ožujka 1939. godine, javni je znanstveni institut na kojem se već 80 godina provode znanstvena i razvojna istraživanja u polju ekonomije, s naglaskom na makroekonomiju i međunarodnu ekonomiju, poslovnu ekonomiju, regionalni razvoj, socijalnu politiku i tržište rada. Zahvaljujući nepristranosti i kvaliteti znanstvenoistraživačkog rada EIZ danas uživa ugled vodećeg instituta za ekonomska istraživanja u Hrvatskoj. Svojim radom, u ovih 80 godina, Ekonomski institut uvelike je pridonio razvoju ekonomskih istraživanja čiji su nalazi i rezultati vrlo često bili nit vodilja za donošenje ekonomske politike i mjera te izrastao u instituciju od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku koja doprinosi njezinom znanstvenom i gospodarskom napretku.

„Malo koja institucija može se pohvaliti, ne samo takvom dugotrajnošću, već i činjenicom da je uvijek uspijevala njegovati i zadržati svoju intelektualnu slobodu, biti i ostati institucija u kojoj društvena relevantnost znanstvenog rada iznad društveno-političkog uređenja. Zahvaljujući našem znanstvenom radu, naši znanstvenici na kvalitetan i objektivan način doprinose javnim raspravama o aktualnim društvenim problemima i njihovim rješenjima“, istaknula je dr.sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb.

Izaslanik predsjednice RH, ministar rada i mirovinskog sustava RH Josip Aladrović naglasio je važan doprinos akademske zajednice u ostvarenju svih pozitivnih gospodarskih i ekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj, kroz analize trendova i postignuća. Dodatno, istaknuo je kako živimo u vremenu u kojem znanost, kompetencije i vještine igraju odlučujuću ulogu i to ne samo u podršci znanja i obrazovanja, nego i u gospodarstvu, mijenjajući u istom trenutku materijalnu egzistenciju i intelektualni život cijelog stanovništva.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je Ekonomski institut stožerna znanstvena institucija u Hrvatskoj sa značajnim doprinosom u različitim područjima djelovanja, a posebno na području makro i mikroekonomije te izrazio uvjerenje kako će i ubuduće biti važna spona znanstvene i poslovne zajednice.

Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH ovom je prilikom podsjetila kako Ministarstvo prepoznaje i podupire sva nastajanja i uspjehe znanstvenika i istraživača Ekonomskog instituta, čija je stručnost prepoznata kako od strane javnog sektora, tako i poslovnog sektora s kojim je povećana suradnja. Naglasila je važnu ulogu istraživačkog i znanstvenog djelovanja unutar države, bez kojeg nema održive industrije i gospodarstva.

U nadolazećem razdoblju aktivnosti Ekonomskog instituta, Zagreb bit će i dalje usmjerene prema ostvarivanju strateških ciljeva Instituta: provedbi znanstvenog rada i istraživanja u za Institut važnim tematskim područjima u kojima se postiže znanstvena izvrsnost; povećanju izvrsnosti u znanstvenim istraživanjima; povećanju međunarodne vidljivosti znanstvenih radova institutskih istraživača i intenzivnijoj uključenosti Ekonomskog instituta, Zagreb u Europski istraživački prostor.

You may also read!

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti

Read More...
igre

Više od 50% prodaje igračaka odvija se u studenom i prosincu

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti trgovine na malo igrama i igračkama u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Više od

Read More...
Pevec

Isplata božićnice za sve Pevecove zaposlenike

Pevec, prvi hrvatski trgovački lanac, nakon jedne od najuspješnijih godina svojim će zaposlenicima osim već isplaćenih regresa i uskrsnice,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.