Energetika kao motor investicijskoga razvoja Hrvatske

In Konferencije / savjetovanja
domac

„Energetska tranzicija koju započinjemo je ne samo energetsko i gospodarsko, već i prvorazredno socijalno i političko pitanje. Važnost energije za gospodarsku aktivnost i ekonomski rast je neupitna. Za očekivati je da energetski sektor bude glavni motor investicijskog razvoja Hrvatske s nizom projekata koji će dolaziti ne samo iz javnih tvrtki, nego i iz privatnog sektora. Stoga je od velike važnosti imati kvalitetnu energetsku strategiju koju će pratiti u svom napretku,“ rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac povodom jučerašnjega otvorenja Summita energetske demokracije, koji se od 10. do 12. travnja održava u Puli i koji je okupio više od 400 sudionika kongresa iz čak 14 zemalja.

Pojam energetske demokracije podrazumijeva najvišu razinu odgovornosti i suodgovornosti za budućnost planeta, putem energetskih politika, tehnološkog razvoja, međunarodne i regionalne suradnje te hrabrosti i vizije u iskoracima.

“Ne smije svatko živjeti u svom segmentu. Zadatak države jest da upravlja procesom, a porezna politika mora biti usklađena s politikom cijena naknada. Krajnji korisnik, odnosno kupac energije nikako ne smije biti žrtva,” rekao je predsjednik skupa SED 2019 Goran Granić. Naglasio je kako je riječ o jedinstvenome skupu o energetici u Hrvatskoj koji je okupio sve relevantne dionike vezane uz energetiku na ovom prostoru.

Summit obuhvaća širi regionalni kontekst složenosti energetskog sektora i sigurnosti opskrbe, s posebnim fokusom na raspravu o prioritetima energetske politike RH do 2030., s pogledom na 2050. godinu. Neke od ključnih tema summita su problematika institucionalnog okvira u energetskom sektoru, provedba kratkoročnih sektorskih mjera radi pokretanja gospodarskog rasta, pokretanje srednjoročnih i dugoročnih mjera u pojedinim energetskim podsektorima i promoviranje napredne energetske mreže.

Konzulica u Veleposlanstvu Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ortal Elbaz istaknula je kako je Izrael, inače zemlja partner energetskoga summita, nekada bio uvoznik energije, a kako je danas situacija drugačija zbog pronalaska izvora prirodnog plina u Sredozemlju.

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog energetskog društva i Hrvatske gospodarske komore. Partneri projekta su HEP, INA, PPD/ENNA i ostali vodeći dionici energetskog sektora u Hrvatskoj: Hrvatski operater tržišta energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Končar, Plinaro, Siemens, Hrvatska burza električne energije (Cropex), Agencija za ugljikovodike, Renault/Nissan, Vermillion, Pliva i Turistička zajednica grada Pule.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.