ENT do 2024. godine isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže HT-a

In Strateški savezi
1- Gordana Kovačević i Ivan Barać

Hrvatski Telekom (HT) i Ericsson Nikola Tesla (ENT) u srijedu su potpisali ugovor o suradnji na temelju kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže HT-a, a iz kompanija ističu da je riječ o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj.

Iz ENT-a i HT-a ne navode vrijednost sklopljenog ugovora, a u priopćenju kažu da nastavljaju kvalitetnu dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka.

Podsjećaju da je uspješna suradnja započela s modernizacijom radijskog djela mreže prije dvije godine, a da je usmjerena na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu.

Iz HT-a naglašavaju da im je cilj 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je tijekom proteklih mjeseci postalo jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni, jer su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu.

“Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije HT kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove”, izjavio je Nebis,

Dodaje i da je implementacija 5G tehnologije široko primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva, kroz primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama.

Predsjednica Uprave ENT-a Gordana Kovačević također je izrazila zadovoljstvo važnim ugovorom sa strateškim partnerom: “Ponosna sam što smo, nakon naše prve demonstracije 5G tehnologije prije dvije godine, potpisali i prvi 5G ugovor u Hrvatskoj. Nastavljamo aktivnosti osuvremenjivanja mobilne mreže HT-a koje smo započeli 2018. godine, a navedeni ugovor omogućit će najmodernija rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava te petu generaciju mobilne komunikacije u budućem razdoblju”, kaže Kovačević.

Napominje i stručnjaci ENT-a širom svijeta među prvima rade na implementaciji 5G mreža, a kako je do sada korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta.

“Naša snaga leži u Ericssonovom tehnološkom liderstvu te našim zaposlenicima. Čak 1.500 od 3.200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice“, rekla je Kovačević. (H)

You may also read!

ikea

IKEA savjetuje: koji su ovoljetni must-have proizvodi za zabave na otvorenom

Ležerno, opušteno, sunčano, razigrano, obojeno – samo su neki od pridjeva koji neodoljivo asociraju na ljeto. Jedan od njegovih

Read More...
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.