Erlić: Proteklih godina ulaganja u otoke bila su rekordna

In Regionalni razvoj
Šime Erlić

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je u petak u Pagu da su ulaganja u otoke u proteklim godinama bila rekordna, a da će Vlada i nadležna ministarstva nastaviti snažno podupirati razvoj i život na otocima.

Erlić je u petak posjetio Grad Pag, gdje se susreo s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o EU sredstvima koja su na raspolaganju za realizaciju projekata iz novog financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Ministar je istaknuo da su EU fondovi važna poluga razvoja za Grad Pag, kao i za cijelu Hrvatsku. Kako je istaknuo, Grad Pag je i dosad koristio sredstva EU fondova, uz realizaciju oko 8 milijuna eura u mandatu ove Vlade, a riječ je o različitim investicijskim projektima – od energetske obnove srednje škole, pretovarne stanice, infrastrukturnih i drugih projekata.

Naglasio je i da je ovo važan trenutak jer se Hrvatska nalazi u fazi kada kreće cijeli niz natječaja iz EU fondova i važno je da se jedinice lokalne samouprave, gradovi, općine i županije, na vrijeme i kvalitetno pripreme.

“Drago mi je da smo bili u mogućnosti sugerirati koji su to pravci djelovanja za pripremu projektne dokumentacije kako bi imali što bolje rezultate. Kada govorimo o Gradu Pagu, osim EU sredstava, moramo spomenuti i ulaganja iz Programa razvoja otoka koji se realizira putem ovog ministarstva, a riječ je o ulaganjima u dječje vrtiće, biciklističke staze, škole i drugo. Sada smo fokus stavili na nove projekte koji su kapitalni, važni za Grad Pag, i koji njegovim stanovnicima mogu ponuditi dodatnu dimenziju. Tu prije svega mislim na Magazine soli koji su neodvojiva, identitetska cjelina otoka Paga. Ono što je iznimno dobro i što je prednost Grada Paga, u kontekstu realizacije projekata, je što su uspjeli riješiti svu projektnu dokumentaciju i što su riješeni svi vlasnički preduvjeti“, kazao je ministar Erlić.

Ocijenio je da su na dobrom putu i da su identificirali minimalno 2 izvora na koja bi se mogli prijaviti. “Što se tiče srednje škole, to je također ključan projekt i na tu smo temu proveli već niz sastanaka. I za njega smo analizirali nekoliko natječaja koji su sada aktualni, jedan iz NPOO-a koji je vezan za srednje škole, a postoji i drugi natječaj razvojnog karaktera iz sredstava za otoke“, naveo je Erlić.

Ministar je istaknuo i da su ulaganja u otoke u proteklim godinama rekordna gledajući zbirno sve otoke u Hrvatskoj, a Vlada RH i nadležna ministarstva nastavit će snažno podupirati razvoj i život na otocima, navodi se još u priopćenju. “Zato smo razvili novi pristup, za koji nismo vidjeli da postoji još negdje na razini Europske unije, i uz pomoć EU fondova osigurali posebnu omotnicu sredstava samo za otoke. Radi se o 150 milijuna eura, od čega za otoke Zadarske županije ide 25 milijuna eura, isključivo za razvojne projekte u kontekstu zelenog, digitalnog i infrastrukture u koju se ulaže na otocima. To je važan mehanizam jer je dugoročan i stvara pretpostavke novoj liniji financiranja za otoke i u budućnosti”, zaključio je ministar. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design