Erste banka lani s rastom dobiti

In Bankarstvo
erste

Erste&Steiermärkische Bank u prošloj je godini ostvarila neto dobiti od 649,5 milijuna kuna, što je porast za 3,67 posto u odnosu na godinu prije, dok je dobit ESB grupe smanjena za gotovo 39 posto, na 533,7 milijuna kuna, zbog povećanih troškova rezervacija zbog situacije u Agrokoru, pokazuju podaci iz financijskih izvješća koje je u petak objavila ta banka.

Predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank Christoph Schoefboeck u priopćenju ističe kako su u prošloj godini zadržali stabilnost i kvalitetu operativnog poslovanja te time dodatno učvrstili poziciju na hrvatskom bankarskom i financijskom tržištu.

“Posebno nas veseli činjenica da smo u prošloj godini zabilježili rastući trend novog kreditiranja u poslovanju s građanstvom, ali i gospodarstvom. Također, svjedočili smo i velikim izazovima, poput procesa restrukturiranja Agrokora, što je utjecalo i na poslovanje bankarskog sektora”, kaže Schoefboeck.

Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste banke bez ovisnih društava, neto dobit banke u 2017. iznosila je 649,5 milijuna kuna, 3,67 posto više u odnosu na 626,5 milijuna kuna u 2016.

Neto kamatni prihod Erste banke porastao je za 4,72 posto, na 1,7 milijardi kuna, a neto prihod od naknada i provizija lani je u odnosu na godinu prije porastao za 8,43 posto, na 444,7 milijuna kuna.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2017. iznosila je 57,2 milijarde kuna, odnosno 1,94 posto više u odnosu na kraj 2016.

Ukupni krediti klijentima na zadnji dan prošle godine iznosili 36,5 milijardi kuna, što je 0,71 posto više u odnosu na godinu prije.

Ukupni depoziti klijenata u prošloj su godini porasli za 2,44 posto, na 42,3 milijarde kuna.

Uz financijska izvješća, Erste banka je putem Zagrebačke burze danas objavila i prijedlog raspodjele prošlogodišnje neto dobiti. Od ukupne dobiti od 649,5 milijuna kuna, veći bi se dio ili iznos od 489,3 milijuna kuna rasporedio u zadržanu dobit, dok bi se preostalih oko 160,2 milijuna kuna rasporedilo za dividendu dioničarima. Dividenda se utvrđuje u iznosu od 9,43 posto nominalne vrijednosti dionice, što iznosi 9,43 kune po dionici, navodi se u objavi Erste banke.

Dobit ESB grupe niža zbog većih rezervacija

“Neto dobit ESB grupe nakon manjinskih udjela u 2017. godini iznosila je 533,7 milijuna kuna. Najznačajniji utjecaj na njezino smanjenje u odnosu na 2016., kada je iznosila 874,4 milijuna kuna, imali su povećani troškovi rezervacija zbog situacije u kojoj se našao koncern Agrokor i s njime povezana društva”, navodi se u priopćenju.

ESB grupa, uz matičnu Erste&Steiermärkische Bank, obuhvaća i ovisna društva Erste Nekretnine, Erste&Steiermärkische S-Leasing, Erste Bank Podgorica, Erste Card Club grupu, Erste Factoring, Erste Group IT HR i Izbor Nekretnina.

Iznoseći očekivanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Erste banke ističe kako bi ekonomski trendovi u 2018. trebali ostati povoljni po pitanju rasta, a nada se i po pitanju zadržavanja fiskalne discipline.

“Međutim, potrebno je jačati napore u provođenju strukturnih reformi te pronaći politički i ekonomski odgovor na demografske izazove i rastući trend iseljavanja. Pravna i politička stabilnost i dalje ostaje jedan od temeljnih preduvjeta za nastavak procesa oporavka, a također je potrebno graditi i njegovati investicijsku sigurnost domaćih i međunarodnih ulagača”, poručuje u priopćenju Schoefboeck. (H)

You may also read!

Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...
agrokor

Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.