Erste Group očekuje gospodarski oporavak u 2021.

In Bankarstvo
Erste

Erste Group, čije su dionice izlistane na burzi, optimističan je u vezi tekuće financijske godine. Ovaj se optimizam temelji na očekivanom gospodarskom rastu od između +3% i +6% u zemljama Središnje i istočne Europe (SIE). Unatoč pratećem učinku nesolventnosti u Austriji i regiji SIE, banka očekuje da će se ove godine njeni troškovi rizika smanjiti dok će dobit ponovno rasti.

“Uvjeren sam da će 2021. biti pozitivna. Ove bismo godine trebali vidjeti jasan zamah gospodarstava u našoj regiji – a s njim i promjenu predznaka, iz minusa u plus,” kaže glavni izvršni direktor Erste Groupa Bernd Spalt. Ovaj optimizam u vezi sa zamahom gospodarstava, između ostalog, temelji se na činjenici da udio procijepljene populacije umjereno, ali stabilno raste.

RAST NAKON RECESIJE
Zbog pandemije koronavirusa, gospodarstva regije SIE ušla su u recesiju u 2020. godini, premda se ispostavilo da je gospodarski pad bio manje dramatičan nego što se to inicijalno očekivalo. Dok je Srbija zabilježila relativno blagi pad BDP-a od -1,1% u 2020. godini, hrvatsko je gospodarstvo zabilježilo pad od -8,5% u odnosu na 2019. godinu. Austrija je također zabilježila relativno visok pad BDP-a prošle godine, koji je iznosio -7,2%. Prema preliminarnim podacima, u 2020. pad BDP-a u Češkoj iznosio je -5,6%, -5,2% u Slovačkoj, -5,1% u Mađarskoj te -3,9% u Rumunjskoj.

Erste Group očekuje preokret u 2021., pri čemu se najveći rast BDP-a očekuje u Mađarskoj (+5,5%) i Srbiji (+5,0%). Očekuje se da će gospodarstva Hrvatske, Rumunjske i Slovačke također rasti više od 4%, dok će Češka biti tek neznatno iza njih, s očekivanim rastom od 3,9%. Dinamika rasta BDP-a koje su neke države regije SIE zabilježile u zadnjem tromjesečju 2020. nudi razlog za optimizam: gospodarstva Mađarske, Slovačke i Rumunjske neočekivano su zabilježila rast u četvrtom tromjesečju 2020. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem – usprkos negativnom učinku epidemioloških mjera na snazi u tim zemljama.

ZNAČAJNO BOLJI REZULTATI OČEKUJU SE U 2021.
S obzirom na ova gospodarska predviđanja, Erste Group očekuje da će u 2021. ostvariti bolji financijski rezultat. “Uz to ćemo vidjeti jasnu promjenu u dinamici razvoja naših prihoda,” rekao je glavni izvršni direktor Erste Groupa Spalt. Neto rezultat banke smanjen je za 46,7% na 783 milijuna eura u 2020. uslijed izdvajanja visokih rezervacija za rizike, no očekuje se da će ponovno rasti u 2021.

NESOLVENTNOST TEK KAO „PRATEĆI UČINAK“, NIŽI TROŠKOVI RIZIKA
Glavni izvršni direktor Erste Groupa ne očekuje da će često spominjani “val nesolventnosti” pogoditi gospodarstva regije: “Signali koje vidimo sada kada programi moratorija na kredite istječu, uglavnom su pozitivni. Ukidanje državnih mjera potpore će, naravno, doprinijeti nesolventnosti, no tek kao prateći učinak iz prethodnih godina.”

Na temelju internih predviđanja, Erste Group očekuje rast u tekućoj godini, kako u pogledu volumena kredita tako i u pogledu neto prihoda od provizija koje generira putem upravljanja fondovima, trgovine vrijednosnicama i posredovanja u osiguranju. Stoga banka može očekivati – unatoč negativnim kamatnim stopama u europodručju – da će zabilježiti rast operativnog rezultata. Uz to, banka očekuje smanjenje troškova rizika u 2021. Sveukupno, Erste Group namjerava poboljšati svoj neto rezultat u tekućoj godini.

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.