Erste Group zabilježio neto dobit od gotovo 1,8 mlrd. eura

In Bankarstvo
erste

Snažna operativna dobit, nepromijenjeni troškovi i povoljno okruženje rizika; predložena dividenda od 1,40 eura po dionici

“Naša godišnja neto dobit, koja se povećala za više od trećine na gotovo 1,8 milijardi eura, predstavlja ne samo najbolji rezultat u našoj povijesti već je ujedno i indikativan simbol za našu 200. obljetnicu te održivost poslovnog modela koji je značajno promijenio regiju u kojoj smo i danas aktivni,” rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.

Činjenica da je ovaj rezultat potpomognut snažnom fundamentalnom slikom – 7-postotnim povećanjem kako depozita tako i volumena kredita – dodatno upućuje na dobro funkcioniranje našeg modela. Naša prisutnost i dalje nas smješta u najdinamičniju regiju Europske unije u ekonomskom smislu. Niske stope nezaposlenosti, rast realnih plaća te sve veća ekonomska konkurentnost potaknuli su poduzetnike u našoj regiji da se češće upuštaju u rizike i investiraju – te posljedično otvaraju nova radna mjesta. Ovaj pozitivan sentiment prisutan je i u segmentu poslovanja s građanstvom, u kojem je potražnja klijenata za stambenim i potrošačkim kreditima i dalje postojana. Na strani depozita, snažan nastavak rasta naglašava povjerenje koje naši klijenti imaju u nas kao instituciju s 200-godišnjom tradicijom, no on ujedno odražava i neuspjeh tržišta kapitala da pruži privlačne alternative štednim računima. Što se tiče izazova s kojima se kao tvrtka suočavamo u regiji, protekla je godina jasno pokazala da politički rizici nadmašuju ekonomske – no u tom pogledu regija SIE nije iznimka.

U 2018. godini naš se poslovni model nastavio fokusirati na svoje jake strane: nastavak povoljnog okruženja rizika doprinio je daljnjem smanjenju omjera nenaplativih kredita na 3,2%. Neto prihodi od kamata povećali se za 5,3% dok su se neto prihodi od provizija povećali za 3,1%. Troškovi su ostali gotovo nepromijenjeni, što je također doprinijelo značajnom povećanju operativnog rezultata od gotovo 9%.

Zadovoljni smo svojom likvidnošću, kao i svojim kapitalom: naša stopa osnovnog redovnog kapitala iznosila je 13,5%, dok je stopa ukupnog kapitala iznosila 18,2%. Uzevši u obzir taj kontekst, svoje dobre rezultate želimo podijeliti s dioničarima te ćemo stoga na skupštini dioničara predložiti povećanu dividendu od 1,40 eura po dionici.

You may also read!

volonteri

PBZ volonteri educiraju učenike o financijskoj pismenosti i sigurnosti na internetu

Inicijativa Intese Sanpaolo Umjetnost štednje (The Art of Saving) koja je osmišljena u torinskom Muzeju štednje (Museo del Risparmio)

Read More...
Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

„Hrvatsku u srpnju čeka veliki test za naše društvo na kojem možemo izabrati da budemo aktivni kreatori promjena, a

Read More...
Pevec

Pevec ulaže u Slavoniju

Tvrtka Pevec potpisala je ugovor o izgradnji prodajnog centra u Vukovaru s tvrtkom iz Slavonskog broda, Projektgradnjom, članicom Fortenova

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.