Erste Groupa u prvom tromjesečju 2018. ostvarila neto dobit 333 milijuna eura

In Financije i gospodarstvo
Erste

„Godina je započela solidno s neto dobiti od gotovo 333 milijuna eura u prvom tromjesečju, što predstavlja povećanje od 26,8 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takav rezultat posljedica je dobre kvalitete imovine, snažnog priljeva depozita klijenata (koji su se povećali za 7,4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 155,3 milijardi eura) te kontinuiranog rasta kredita u srednjoj i istočnoj Europi (koji su se povećali za 7,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 140,5 milijardi eura). Također smo ostvarili povećanje neto prihoda od kamata i prihoda od provizija, koji su se povećali za 3,0%, odnosno 4,6%. Na dobar konačni rezultat pozitivno je utjecalo povoljno okruženje rizika koje je dovelo do daljnjeg smanjenja omjera nenaplativih kredita s 4,0 % na 3,7 %.

Rast naše razine troškova u prvom tromjesečju temelji se na snažnom priljevu depozita koji je doveo do znatno višeg doprinosa osiguranju depozita i višim troškovima zaposlenika koji su posljedica rasta plaća potaknutog snažnim ekonomskim razvojem u našoj regiji, posebice u Češkoj i Slovačkoj.

Naša situacija kapitala i dalje je vrlo snažna s 14,4 milijardi eura. Blago smanjenje od 30 baznih bodova i njegov utjecaj na naš omjer s u potpunosti primijenjenim Baselom 3, koji sada iznosi 12,5 %, odraz je činjenice da se zadržani dobici tradicionalno ne obračunavaju u prvom tromjesečju te učinaka implementacije IFRS9.

Ovog tjedna agencija Moody’s povećala je naš rejting, uz pozitivne izglede, što shvaćamo kao tržišnu potvrdu našeg poslovnog modela, kao banke usmjerene na usluživanje stanovništva i pravnih osoba u srednjoj i istočnoj Europi. Rast rejtinga također će pozitivno utjecati na bolju situaciju financiranja“, rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.

„Prvo tromjesečje 2018. također je u znaku naše digitalne platforme George, koja je na tri tržišta na kojima je uvedena, premašila dva milijuna korisnika. Osim toga, za naše korporativne klijente uspješno smo izveli svoje prve transakcije na trgovinskoj platformi uz pomoć blockchain tehnologije “, zaključio je g. Treichl.

You may also read!

Iva Bahunek

Iva Bahunek dobitnica nagrade „The Great Sea Award“

U posljednjih 6 godina, na svjetskoj karti glavnih događanja u turističkom svijetu, nametnuo se kongres pod nazivom Mediterranean Tourism

Read More...
Forum Berlin

Burilović: Pristup njemačkom tržištu nije lagan, ali naše tvrtke su konkurentne

Održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum „Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako

Read More...
cappelli

Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.