Erste Groupa u prvom tromjesečju 2018. ostvarila neto dobit 333 milijuna eura

Erste

„Godina je započela solidno s neto dobiti od gotovo 333 milijuna eura u prvom tromjesečju, što predstavlja povećanje od 26,8 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takav rezultat posljedica je dobre kvalitete imovine, snažnog priljeva depozita klijenata (koji su se povećali za 7,4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 155,3 milijardi eura) te kontinuiranog rasta kredita u srednjoj i istočnoj Europi (koji su se povećali za 7,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 140,5 milijardi eura). Također smo ostvarili povećanje neto prihoda od kamata i prihoda od provizija, koji su se povećali za 3,0%, odnosno 4,6%. Na dobar konačni rezultat pozitivno je utjecalo povoljno okruženje rizika koje je dovelo do daljnjeg smanjenja omjera nenaplativih kredita s 4,0 % na 3,7 %.

Rast naše razine troškova u prvom tromjesečju temelji se na snažnom priljevu depozita koji je doveo do znatno višeg doprinosa osiguranju depozita i višim troškovima zaposlenika koji su posljedica rasta plaća potaknutog snažnim ekonomskim razvojem u našoj regiji, posebice u Češkoj i Slovačkoj.

Naša situacija kapitala i dalje je vrlo snažna s 14,4 milijardi eura. Blago smanjenje od 30 baznih bodova i njegov utjecaj na naš omjer s u potpunosti primijenjenim Baselom 3, koji sada iznosi 12,5 %, odraz je činjenice da se zadržani dobici tradicionalno ne obračunavaju u prvom tromjesečju te učinaka implementacije IFRS9.

Ovog tjedna agencija Moody’s povećala je naš rejting, uz pozitivne izglede, što shvaćamo kao tržišnu potvrdu našeg poslovnog modela, kao banke usmjerene na usluživanje stanovništva i pravnih osoba u srednjoj i istočnoj Europi. Rast rejtinga također će pozitivno utjecati na bolju situaciju financiranja“, rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.

„Prvo tromjesečje 2018. također je u znaku naše digitalne platforme George, koja je na tri tržišta na kojima je uvedena, premašila dva milijuna korisnika. Osim toga, za naše korporativne klijente uspješno smo izveli svoje prve transakcije na trgovinskoj platformi uz pomoć blockchain tehnologije “, zaključio je g. Treichl.

Pročitajte još vijesti!

Poslovni aspekti trgovine

Izašla nova knjiga – “Poslovni aspekti trgovine”

Iz tiska je izašla knjiga “Poslovni aspekti trgovine” u izdanju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Knjigu su uredili članovi Katedre

Read More...
Adrovic

Novih kredita na hrvatskom tržištu ove godine više od 60 mlrd kuna

Za razliku od 2017. godine, kada je zbog izbijanja krize u Agrokoru tržište kredita “malo zaškripalo”, u 2018. kreditni

Read More...
crikva

PBZ CO i Erste službeno preuzeli crikvenički Jadran

Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste preuzeli su i službeno u utorak 70,74 posto udjela u crikveničkom Jadranu, a

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake