EU parlament traži da „pravo na isključivanje” bude temeljno pravo u cijeloj Uniji

In Zdravlje
vito

Europski parlament poziva Europsku komisiju na donošenje europskog propisa kojim se radnicima omogućuje da isključe digitalne uređaje izvan radnog vremena bez straha od posljedica na poslu.

U zakonodavnoj inicijativi usvojenoj s 472 glasova za, 126 protiv i 83 suzdržanih, zastupnici su pozvali Komisiju da predloži propis koji će omogućiti svima koji rade od kuće da se „isključe” izvan radnog vremena. Usto treba utvrditi minimalne uvjete za rad na daljinu i pojasniti radne uvjete, radno vrijeme i razdoblja odmora.

Zastupnici ističu da sve veća upotreba digitalnih alata u radu dovodi do kulture „stalne uključenosti”, koja negativno utječe na ravnotežu poslovnog i privatnog života radnika. Iako je rad od kuće bio ključan za očuvanje zaposlenosti i poslovanja za vrijeme koronakrize, kombinacija dugog radnog vremena i povećanih zahtjeva dovodi do učestalije pojave anksioznosti, depresije, izgaranja na poslu i drugih fizičkih i mentalnih problema.

Parlament smatra da je pravo na isključivanje temeljno pravo koje radnicima omogućuje da se ne bave radnim zadacima kao što su pozivi, e-pošta i druge digitalne komunikacije izvan radnog vremena. To obuhvaća i godišnji odmor i druge slobodne dane.

Države članice trebale bi poduzeti sve potrebne mjere kako bi radnicima omogućile da iskoriste to pravo, među ostalim i njegovim uvrštenjem u kolektivne ugovore između socijalnih partnera. Trebale bi osigurati i da radnici zbog toga ne budu izloženi diskriminaciji, kritiziranju, otpuštanju ili drugim negativnim posljedicama.

„Ne možemo pustiti milijune radnika koji su iscrpljeni od pritiska da budu stalno na usluzi i s produljenim radnim vremenom. Sad je trenutak da se zauzmemo za njih i omogućimo im što zaslužuju, pravo na to da se isključe. To je ključno za naše mentalno i fizičko zdravlje. Vrijeme je da obnovimo radnička prava kako bi ona odgovarala novoj realnosti digitalnog doba“, rekao je izvjestitelj Alex Agius Salib (S&D, Malta), nakon glasovanja.

Od izbijanja pandemije bolesti COVID-19 rad od kuće povećao se za gotovo 30 posto. Očekuje se da će se taj trend nastaviti ili čak dodatno povećati. Istraživanje Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta pokazuje da je vjerojatnost da će osobe koje redovito rade od kuće raditi više od 48 sati tjedno, što je i tjedna gornja granica, više nego dvostruko veća u usporedbi s osobama koje rade u prostorima poslodavca. Gotovo 30 posto takvih radnika na daljinu navodi da svaki dan ili nekoliko puta tjedno rade tijekom slobodnog vremena, za razliku od manje od 5 posto radnika koji rade u uredima.

Pravo na isključenje, odnosno nedostupnost nakon radnog vremena već je omogućeno kroz nacionalno zakonodavstvo u Francuskoj. Nakon što je 2013. godine na nacionalnoj razini postignut dogovor o pravu na isključenje, odnosno vremenu nakon kojeg radnik ne treba odgovarati na pozive poslodavca,navedeno pravo je zakonski regulirano 2016. godine, kada je postalo sastavni dio francuskog Zakona o radu.

I prije donošenja budućeg propisa na razini EU, a zatim i državama članicama,logično bi bilo da se u svakoj radnoj sredini dužna pozornost usmjeri na organizaciju rada i rad na daljinu, primjerno radno vrijeme, ravnotežu između poslovnog i privatnog života, jednako postupanje, zdravlje i dobrobit na radnom mjestu.

Kolektivni ugovori ili interni akti; Pravilnici o radu i Pravilnici o zaštiti na radu instrumenti su kojima je moguće sva pitanja, uključivo i pravo na isključenje regulirati na na razini svakog poslovnog subjekta na prihvatljiv način, potvrđujući društvenu odgovornost i skrb o zaštiti i očuvanju zdravlja na radu.

Vitomir Begović

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.