U Europi i Hrvatskoj započeo Europski tjedan novca (European Money Week)

Zdenko Adrović

Online predavanjima i radionicama, HUB i članice educiraju više od 7.000 mladih u 2017.

„U Europi financijska pismenost mladih je bolja u onim zemljama gdje je uspostavljen sustavni obrazovni program namijenjen financijskoj pismenosti i zato ga što prije moramo uspostaviti i u Hrvatskoj, kako bi sve ostale programe koje provodi HUB i druga udruženja bili dodatna praktična nadopuna svakodnevnom učenju“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović na okruglom stolu Učimo upravljati novcem, koji se tradicionalno u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca održava u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Logo-with-dateOvogodišnji Europski tjedan novca traje od 27. ožujka do 2. travnja, kako bi se financijskim obrazovanjem unaprijedila razina financijske pismenosti i omogućilo djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

„Sustavnim učenjem uz dodatne izvanškolske radionice i programe mladi će imati bolju priliku na vrijeme se upoznati s različitim oblicima financijskih usluga, ali i steći vještine s kojima će bolje upravljati svojim novcem i znati ga bolje planirati za vlastitu budućnost. Pritom je važno kroz obrazovni program učiti ih posebno o poduzetništvu da mlade ohrabrimo da je dobro poduzetnički razmišljati, znati kreirati i predstaviti drugima svoje poduzetničke ideje“, naglasio je pritom g. Adrović, dodavši da je HUB ove godine Udruzi Štedopis u povodu Europskog tjedna novca patner e-learning programu „Onlineplaćanja“.

U posljednja tri tjedna, program je položilo gotovo 2.500 mladih u dobi od 16 do 24 godine. Polaznici su imali priliku doznati kako se zaštititi od prijevara i rizika financijskih zloupotreba kartica, na što paziti kad kupuju online i koja su njihova potrošačka prava. Uz to, banke članice HUB-a i ove su godine pridružile se obilježavanju Europskog tjedna novca organizacijom niza događanja, od edukativnih predavanja učenicima u školama, radionica i izložbi, sudjelovanja na okruglim stolovima i tribinama posvećenima financijskom obrazovanju do posjeta učenika bankama. “Očekujemo da ćemo sa svim aktivnostima ove godine obuhvatiti više od 7.000 mladih”, izjavio je g. Adrović.

Podsjetimo, Europska bankovna federacija (EBF) oformila je europsku financijsku edukativnu platformu u siječnju 2014. godine, a Europski tjedan novca prvi je put održan 2015. U prošloj godini, u programu su sudjelovale 32 zemlje s ukupno 10.000 aktivnosti za više od 350.000 mladih u dobi između 7 i 18 godina.

U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Zagrebačka burza, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Štedopis-Institut za financijsko obrazovanje.

Više informacija o Europskom tjednu novca možete pronaći na internet stranici http://www.europeanmoneyweek.eu/.

Pročitajte još vijesti!

Designer Outleta Croatia

Svečano otvoren Designer Outlet Croatia

U četvrtak, 21. lipnja, svečanim presijecanjem ružičaste vrpce, proslavljeno je nestrpljivo iščekivano otvorenje novog premium outleta u Hrvatskoj, Designer

Read More...
dow

Na Wall Streetu Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u srijedu u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P

Read More...
lova

Zagrebačka plaća za ožujak 7.302 kune

Prosječna neto plaća u Zagrebu za ožujak iznosila je 7.302 kune i bila je nominalno 4,9 posto veća nego

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake