Europski ministri financija traže pravedno oporezivanje digitalnih kompanija

In Porezi / zakoni
digit

Tehnološke su kompanije zbog pandemije koronavirusa i krize koju je izazvala postale moćnije i profitabilnije i moraju plaćati pravedne poreze, poručila su četvorica europskih ministara financija u pismu američkom kolegi.

Gotovo 140 zemalja pregovara pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnih poreznih propisa kako bi se sustav oporezivanja prilagodio digitalnom dobu.

Sredinom tjedna američki ministar financija Steven Mnuchin naprasno je objavio da se SAD povlači iz pregovora budući da nije postignut nikakav napredak.

Američki potez izazvao je oštar odgovor Francuske, Španjolske i Italije čiji su ministri financija zajedno s britanskim kolegom uputili i pismo američkom kolegi u koje je uvid dobio BBC.

„Aktualna kriza povezana sa Covidom-19 potvrdila je potrebu da se uspostavi mehanizam pravedne i dosljedne raspodjele dobiti multinacionalnih kompanija čije poslovanje uopće ne uključuje fizičku oporezivu prisutnost ili je ona jako ograničena”, pišu ministri.

„Pandemija je ubrzala temeljnu transformaciju u potrošačkim navikama i povećala upotrebu digitalnih usluga, posljedično ojačavajući dominantni položaj digitalnih poslovnih modela i povećavajući vlastite prihode na štetu tradicionalnijih poduzeća“, upozoravaju.

Digitalni divovi, gdje god im bilo sjedište, izaći će iz aktualne krize moćniji i profitabilniji, naglašavaju četvorica ministara.

„Te tvrtke profitiraju od slobodnog pristupa europskom tržištu. Pošteno je i opravdano očekivati da plaćaju će pravedne poreze u zemljama u kojima stvaraju vrijednosti i dobit“, zaključuju.

Zato tehnološki divovi, poput Googlea, Amazona i Facebooka, moraju plaćati “pravedne poreze“, poručuju četvorica ministara.

Rješenje bi još moglo biti dogovoreno ove godine, podvukli su. Američki ministar trgovine Robert Lighthizer rekao je pak Kongresu da je SAD odustao od pokušaja pronalaženja multilateralnog rješenja za oporezivanje tehnoloških tvrtki.

Druge su države udružile snage kako bi „zeznule Ameriku“, ustvrdio je Lightizer. (H)

You may also read!

ikea

IKEA savjetuje: koji su ovoljetni must-have proizvodi za zabave na otvorenom

Ležerno, opušteno, sunčano, razigrano, obojeno – samo su neki od pridjeva koji neodoljivo asociraju na ljeto. Jedan od njegovih

Read More...
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.