Europski parlament poziva na zaštitu na radu i poštene uvjete rada za prekogranične i sezonske radnike

In Zdravlje
industrija

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na hitne mjere kako bi se zaštitili zdravlje, sigurnost i pošteni uvjeti rada prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu COVID-19.

Kriza COVID-19 dodatno je otkrila socijalni damping i nesigurnost mnogih mobilnih radnika zaposlenih u poljoprivredno-prehrambenim, građevinskim i zdravstvenim sektorima.

Gotovo 1,3 milijuna Europljana živi u jednoj državi članici i radi u drugoj. Trenutna kriza COVID-19 dodatno je otvorila probleme loših radnih uvjeta i teškoća prekograničnih i sezonskih radnika i socijalnog dampinga.

U 2018. godini najveći broj prekograničnih radnika otišao je iz Poljske na rad u Njemačku (125.000 ljudi, od kojih mnogi rade u građevinskom sektoru), iz Francuske u Luksemburg (88.000), iz Njemačke u Luksemburg (52.000), od Slovačke do Austrije (48.000, a većina žena radi u zdravstvu u Austriji) i od Francuske do Belgije (46.000).

Procjenjuje se da se u Europskoj uniji godišnje zapošljava od 800.000 do milijun sezonskih radnika, uglavnom u poljoprivredno-prehrambenom sektoru: 370.000 u Italiji, 300.000 u Njemačkoj, 276.000 u Francuskoj i 150.000 u Španjolskoj.

Sezonski i prekogranični radnici mogu se zaposliti u drugoj državi članici EU-a na temelju njihovog prava na slobodno kretanje unutar EU-a. Zakonodavstvo država članica domaćina primjenjuje se na načelu jednakog postupanja. Pristup naknadama za nezaposlene i socijalna zaštita reguliran je koordinacijom sustava socijalne sigurnosti koja se trenutno promatra.

Europski parlament nedavno je usvojio rezoluciju kojom je Europsku komisiju pozvao da procijeni radne uvjete u kojima rade prekogranični i sezonski radnici, uključujući ulogu posrednika i podizvođača. Rezolucija je usvojena s 593 glasa za, 34 protiv i 38 suzdržanih.

Parlament poziva Komisiju da izda smjernice za rad prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu COVID-19 i da predloži dugoročna rješenja za sprječavanje zlostavljanja i prijevara u ovom području. Istovremeno, poziva države članice da ojačaju kapacitete inspekcija rada i osiguraju kvalitetan smještaj za prekogranične i sezonske radnike. Rezolucijom se nadalje traži brzo zaključivanje sporazuma o koordinaciji sustava socijalnog osiguranja, jer je to jedini način da se spriječe zlouporabe prava prekograničnih i sezonskih radnika.

Očekuje se da će Europska komisija uskoro predstaviti smjernice za zaštitu prekograničnih i sezonskih radnika.

Vitomir Begović

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.