Europski tjedan novca PBZ obilježava brojnim aktivnostima

In Bankarstvo
PBZ_HQ Radnička cesta 50

SUDJELOVANJE MUZEJA ŠTEDNJE I INOZEMNIH BANAKA GRUPE INTESA SANPAOLO U INICIJATIVI

OD 12. DO 18. OŽUJKA ODRŽAT ĆE SE BROJNE AKTIVNOSTI ZA ŠKOLE I OBITELJI U ITALIJI I INOZEMSTVU

  • Europski tjedan novca je vodeća inicijativa financijskog obrazovanja u Europi koja obuhvaća 20 zemalja i nudi opsežan program aktivnosti
  • torinski Muzej štednje sudjeluje u inicijativi putem radionica za srednje škole i obitelji
  • inozemne banke Grupe Intesa Sanpaolo u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Albaniji također sudjeluju u programu za 2018. godinu

Muzej štednje (Museo del Risparmio) i inozemne banke Grupe Intesa Sanpaolo sudjelovat će u Europskom tjednu novca Europske bankovne federacije koji će trajati od 12. do 18. ožujka. Ova godišnja inicijativa, koja se uvijek održava u ožujku, daje europsku dimenziju financijskom obrazovanju, a naročito je usmjerena na mlade.

Za Giovannu Paladino, direktoricu Muzeja štednje: “Ovo je značajna prilika za uključivanje velikog broja država i institucija te bismo ju htjeli iskoristiti kako bi naglasili potrebu da se financijsko obrazovanje provodi zajednički i sustavno. Inicijativa ne manjka, ali nedostaje koordinirano vodstvo.” Muzej štednje je danas jedina talijanska institucija koja će biti prisutna na uvodnoj konferenciji u Bruxellesu na kojoj će raspravljati o toj potrebi. Po pitanju razlika među spolovima u financijskom obrazovanju, Giovanna Paladino također će prezentirati rezultate znanstvenog rada na temu “Kako žene upravljaju novcem”, koji je pripremljen u suradnji s Intesom Sanpaolo.

U ovogodišnjem izdanju Europskog tjedna novca sudjelovat će inozemne banke Grupe Intesa Sanpaolo putem inicijativa za škole i obitelji u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Albaniji, a u suradnji s nacionalnim udrugama banaka. Ignacio Jaquotot, rukovoditelj Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo rekao je: “Jako sam sretan što Intesa Sanpaolo može dati svoj doprinos financijskom obrazovanju mladih u državama gdje posluju banke članice Grupe. Naročito bih se htio zahvaliti brojnim zaposlenicima koji su odlučili dobrovoljno sudjelovati kako bi oživjeli veliki niz edukacijskih inicijativa na lokalnoj razini.” Spomenutim inicijativama bit će obuhvaćene brojne osnovne i srednje škole, i to putem radionica, susreta s profesionalcima i financijskim stručnjacima te posjeta muzejima i bankama, što će se ostvariti zahvaljujući iznimnoj predanosti mnogobrojnih zaposlenika ovih banaka.

Ove godine Europski tjedan novca obilježit će brojne aktivnosti Privredne banke Zagreb (PBZ). Radionice Djeca i štednja i Ti odlučuješ održat će se u školama diljem Hrvatske. PBZ je također osmislio novu inicijativu za škole pod nazivom Matematika u bankarstvu kako bi se sudionicima pružila prilika da steknu opća znanja o primjeni matematike u bankarstvu, s naglaskom na štednju, kredite, kartice, dionice i obveznice. Od pokretanja projekta Umjetnost štednje, broj sudionika i krajnjih korisnika naglo je porastao.

Broj PBZ-ovih volontera edukatora također se povećao s 31 na 49 dok je broj gradova uključenih u projekt porastao s 9 na 20. Inicijativa Muzej u školi – škola u muzeju obuhvaća organizirane posjete djece PBZ-ovom Muzeju u Zagrebu koji je posvećen povijesti novca i štednje.

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja PBZ je sudjelovao u obilježavanju 4. Europskog tjedna novca zajedno s predstavnicima operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača u Hrvatskoj. U okviru projekta Hrvatske gospodarske komore pod nazivom Više znamo, bolje razumijemo PBZ sudjeluje u predavanjima za učenike i nastavnike srednjih škola, dok će 15. ožujka biti održan okrugli stol na temu financijske pismenosti. PBZ je također podržao provedbu Europskog kviza o novcu, projekta koji je organizirala Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje te ostalih sudionika.

Inicijative Muzeja štednje tijekom Europskog tjedna novca također čine dio Festivala Econo-mix koji je realizirala Fondacija za edukaciju o financijama i štednji (FEDUF) u suradnji sa sudionicima u projektu Ekonomska osviještenost (CONSECON). Tijekom tjedna Muzej će promovirati nekoliko inicijativa za škole u vlastitim prostorijama u ulici Via San Francesco d’Assisi u Torinu. Mladi će imati priliku postati porezni inspektori na jedan dan (u suradnji s Poreznom upravom), naučiti upravljati osobnim financijama, proučiti razne vrste ugovora o radu (zajedno s INPS-om, Državnim institutom za socijalno osiguranje) i razmotriti posljedice ekonomskih odabira na percepciju rizika (zajedno s torinskim Financijskim odborom i Sveučilištem Istočnog Pijemonta). U nedjelju 18. ožujka bit će organizirano događanje za djecu i roditelje kako bi se obilježio završetak programa: umjetnička radionica inspirirana kasicama prasicama, kojih je u Muzeju izloženo čak 1500.

You may also read!

ICEL8

Održana 8. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL8

U petak, 16. studenog u Zagrebu održana je 8. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL8 u organizaciji

Read More...
1-Predstavljanje - Varaždin

Predstavljen studij Poduzetništvo i EU fondovi

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore danas je u Varaždinu održano predstavljanje specijalističkoga poslijediplomskog studija „Poduzetništvo i

Read More...
plastika

Industrija plastike nije neprijatelj okoliša

Održana konferencija Europska strategija za plastiku – kako vratiti otpad natrag u proizvodnju? „Ovih dana uglavnom slušamo o negativnim posljedicama

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.