Europski tjedan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

In Zdravlje
zdravlje

U razdoblju od 19.- 23. listopada diljem Europe obilježava se Europski tjedan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu ,a Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) pokreće kampanju za razdoblje 2020.–2022. pod nazivom „Smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta” koja je usmjerena na poremećaje mišićno-koštanog sustava povezane s radom. Pokretanjem kampanje započinje program događaja i djelovanja čija je svrha informiranje javnosti o tom problemu koji pogađa milijune radnika u cijeloj Europi i o načinima njegova rješavanja.

Unatoč zakonodavstvu i inicijativama usmjerenima na sprječavanje nastanka takvih poremećaja, značajan broj radnika pati od poremećaja mišićno-koštanog sustava, koji su i dalje najčešći zdravstveni problem povezan s radom u Europi te pogađaju radnike na svim vrstama radnih mjesta i u svim sektorima. Repetitivni pokreti, dugotrajno sjedenje i podizanje teškog tereta samo su neki od čimbenika rizika koji pridonose tim poremećajima, a mogu utjecati na mišiće, zglobove, tetive i kosti. Negativni učinak tih poremećaja na kvalitetu života radnikâ vrlo je očit.

“Europska komisija u potpunosti podržava kampanju kako bi se riješio problem u pogledu poremećaja mišićno-koštanog sustava povezanih s radom. Osiguravanje najboljeg mogućeg radnog okruženja ključno je za zdravlje i dobrobit radne snage, a zbog toga je to i dužnost svih poslodavaca. Mnogi od nas, odnosno tri od pet osoba, trpe bolove u leđima, bolove zbog ukočenosti mišića ili bolove u vratu kao posljedicu obavljanja svojeg posla. To može uvelike utjecati na naše svakodnevne živote i našu produktivnost te imati štetan učinak na naše fizičko i mentalno zdravlje. Budući da pandemija trenutačno utječe na naš način života i rada, smjernice i resursi koji su danas objavljeni svima nam mogu biti od pomoći”, istaknuo je povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

U ime njemačkog predsjedništva Vijeća EU-a Hubertus Heil, njemački savezni ministar rada i socijalnih pitanja, naglasio je da su “poremećaji mišićno-koštanog sustava prisutni u svakoj zemlji u Europi. Utječu na sve nas na različite načine. Stoga je to problem koji se mora riješiti na svakom radnom mjestu u Europi – od tvorničkih pogona i frizerskih salona do bolničkih odjela i ureda. Stoga u potpunosti podržavamo kampanju „Smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta”.

Mjere za sprječavanje nastanka poremećaja mišićno-koštanog sustava i upravljanje njima često su jednostavne i nisu skupe, što je jedna od ključnih poruka kampanje „Smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta”. Tom će se kampanjom pokušati doprijeti do radnika i poslodavaca u svim sektorima, a poseban naglasak bit će na visokorizičnim sektorima, kao što su zdravstvo te predškolski odgoj i obrazovanje.

Poseban naglasak bit će i na pružanju potpore radnicima s kroničnim poremećajima mišićno-koštanog sustava kako bi ostali radno aktivni te na potrebi uzimanja u obzir psihosocijalnih rizika i raznolikosti radnika i donošenja zajedničkih pristupa upravljanju poremećajima mišićno-koštanog sustava, uz sudjelovanje radnika, poslodavaca, pružatelja zdravstvene skrbi i drugih dionika.

Posebna će se pozornost posvetiti rizicima u nastajanju koji proizlaze iz, na primjer, digitalizacije i novih tehnologija, te načinima organizacije rada. To je sada posebno važno zbog situacije s pandemijom bolesti COVID-19, koja je brojne radnike prisilila da napuste svoje urede i rade od kuće. Dakle sigurnosni i zdravstveni rizici postoje i prilkom rada kod kuće, što upućuje na potrebu primjene svih propisanih mjera zaštite kao i kod rada u prostoru poslodavca, uz edukaciju i mjere prevencije. Poremećaji mišićno-koštanog sustava i rad na daljinu od kuće prioritetno su područje u okviru kampanje.

Prilika je u okviru svake tvrtke i ustanove analizirati prisutnost problema opterećenja mišićno-koštanog sustava kod zaposlenih ,te sukladno stanju priopremiti planove i provoditi potrebne aktivnosti osvješćivanja i sprječavanja takvih zdravstvenih problema.

Vitomir Begović

You may also read!

rimac

Sveta Nedelja i Rimac Automobili potpisali ugovor o pravu građenja kampusa

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor Rimac Automobila Mate Rimac potpisali su u petak ugovor o osnivanju prava

Read More...
Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.