Eurostat: broj noćenja turista u EU i Hrvatskoj porastao u 2019.

In Iz svijeta
cikloturizam

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama EU-a s najvećim rastom broja noćenja domaćih gostiju i s najvećim udjelom stranih noćenja u ukupnima, pokazuju prve procjene Eurostata.

Očekuje se da će broj ukupnih turističkih noćenja u 28-članom EU u 2019. dosegnuti 3,22 milijarde, što bi predstavljalo povećanje od 2,4 posto u usporedbi s godinom ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda. Time broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u EU bilježi postojan rast od 2009. godine, ponajprije podupiran rastom broja noćenja stranih gostiju, naglašavaju u Eurostatu. Procjene se baziraju na podacima za prvih 10 ili 11 mjeseci prošle godine.

Hrvatska je u 2019. godini prema Eurostatu zabilježila 91,2 milijuna ukupnih turističkih noćenja, ili 1,8 posto više nego u godini ranije. Od ukupnog broja noćenja 84,1 milijun otpada na strane goste, a 7,1 milijun na domaće. Španjolska je potvrdila vodeću poziciju u EU s ukupno 469 milijuna noćenja, 0,5 posto više u odnosu na 2018. Francuska je zadržala drugo mjesto, sa 446 milijuna noćenja, 0,8 posto više nego u godini ranije.

Njemačka je sa 436 milijuna noćenja, četiri posto više nego u godini ranije, zauzela treće mjesto. Italija je istisnuta na četvrto mjesto sa 433 milijuna noćenja, 0,9 posto više nego u 2018. Velika Britanija je na petom mjestu s 375 milijuna noćenja, 5,7 posto više nego u 2018. godini.

Slovačka i Litva s najvećim rastom ukupnog broja noćenja

Daleko najveći rast ukupnog broja noćenja zabilježila je prošle godine Slovačka, za 12,6 posto. Slijedi Litva s 10-postotnim povećanjem. Pored Velike Britanije, velikim brojem noćenja izdvajale su se još Nizozemska i Rumunjska, za 6,8 odnosno 5,6 posto. Pad su bilježile samo Grčka i Malta, za tri odnosno 2,7 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.

Na razini EU-a udio broja stranih i domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja uvećan je za po 2,4 posto. Strani gosti pritom su ostvarili 1,5 milijardi noćenja, a domaći gotovo 1,72 milijarde. U većini zemalja EU-a zabilježen je rast broja noćenja u obje kategorije gostiju, napominju u Eurostatu.

Hrvatska i dalje među zemljama s najvećim rastom noćenja domaćih gostiju

U Hrvatskoj su domaći gosti ostvarili 10 posto više noćenja nego u godini ranije, pokazuju prve procjene statističkog ureda EU-a. Time se svrstala u skupinu zemalja s najvećim povećanjem broja noćenja domaćih gostiju u odnosu na godinu ranije.

Daleko najveći rast bilježila je Slovačka, od 15,1 posto, a slijede Cipar s 13 posto, Litva s 9,9 i Malta s 9,2 posto. Što se tiče rasta broja noćenja stranih gostiju, Hrvatska je ostvarila 1,1 posto više noćenja u odnosu na 2018. Daleko najveći rast broja noćenja stranih gostiju ostvarila je Velika Britanija, za 19,2 posto. Slijede Nizozemska s 10,6 posto, Litva s 10 posto i Slovačka s 8,4 posto.

Najveći pad broja noćenja stranih gostiju bilježile su Francuska i Malta, za 3,4 odnosno 3,2 posto. Slijedi Grčka, s 2,9 posto manjim brojem noćenja stranih gostiju, ali i padom broja noćenja domaćih gostiju, ujedno najvećim među zemljama EU-a.

Hrvatska i dalje u skupini zemalja s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju

Hrvatska je i u 2019. bila u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju u ukupnom broju noćenja, pokazuje Eurostatovo izvješće. Daleko najveći udio bilježila je Malta, od 95 posto. Slijede Cipar s 94 posto i Hrvatska s 92 posto udjela noćenja stranih gostiju u ukupnom broju u 2019. godini. Pridružio im se i Luksemburg, s udjelom od 88 posto.

Po udjelu pak noćenja domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja u 2019. u samom je vrhu ponovno bila Rumunjska, s 83 posto. Slijede Njemačka i Poljska s udjelom domaćih gostiju od po 80 posto, te Švedska sa 75 posto.

U apsolutnom izrazu Španjolska je zadržala i prvo mjesto s 299 milijuna noćenja stranih gostiju. Najbliža joj je i prošle godine bila Italija, s 217,7 milijuna, pokazalo je izvješća Eurostata. Po broju domaćih noćenja vodeću je poziciju potvrdila Njemačka, s 347 milijuna noćenja domaćih gostiju. Na drugom je mjestu Francuska s 310 milijuna. (H)

You may also read!

Gari Capelli

U turizmu za sada bez minusa, ali uz blago zaustavljanje bukinga

U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno

Read More...
atlantic

Atlantic Grupa lani povećala neto dobit za 60 posto

Atlantic Grupa je u 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 5,43 milijarde kuna, što je 3,4 posto

Read More...
adris

Neto dobit Adris grupe 506 milijuna kuna

Adris grupa je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 506 milijuna kuna, što je 13,4 posto više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.