Eurostat: broj noćenja turista u EU i Hrvatskoj porastao u 2019.

In Iz svijeta
cikloturizam

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama EU-a s najvećim rastom broja noćenja domaćih gostiju i s najvećim udjelom stranih noćenja u ukupnima, pokazuju prve procjene Eurostata.

Očekuje se da će broj ukupnih turističkih noćenja u 28-članom EU u 2019. dosegnuti 3,22 milijarde, što bi predstavljalo povećanje od 2,4 posto u usporedbi s godinom ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda. Time broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u EU bilježi postojan rast od 2009. godine, ponajprije podupiran rastom broja noćenja stranih gostiju, naglašavaju u Eurostatu. Procjene se baziraju na podacima za prvih 10 ili 11 mjeseci prošle godine.

Hrvatska je u 2019. godini prema Eurostatu zabilježila 91,2 milijuna ukupnih turističkih noćenja, ili 1,8 posto više nego u godini ranije. Od ukupnog broja noćenja 84,1 milijun otpada na strane goste, a 7,1 milijun na domaće. Španjolska je potvrdila vodeću poziciju u EU s ukupno 469 milijuna noćenja, 0,5 posto više u odnosu na 2018. Francuska je zadržala drugo mjesto, sa 446 milijuna noćenja, 0,8 posto više nego u godini ranije.

Njemačka je sa 436 milijuna noćenja, četiri posto više nego u godini ranije, zauzela treće mjesto. Italija je istisnuta na četvrto mjesto sa 433 milijuna noćenja, 0,9 posto više nego u 2018. Velika Britanija je na petom mjestu s 375 milijuna noćenja, 5,7 posto više nego u 2018. godini.

Slovačka i Litva s najvećim rastom ukupnog broja noćenja

Daleko najveći rast ukupnog broja noćenja zabilježila je prošle godine Slovačka, za 12,6 posto. Slijedi Litva s 10-postotnim povećanjem. Pored Velike Britanije, velikim brojem noćenja izdvajale su se još Nizozemska i Rumunjska, za 6,8 odnosno 5,6 posto. Pad su bilježile samo Grčka i Malta, za tri odnosno 2,7 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.

Na razini EU-a udio broja stranih i domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja uvećan je za po 2,4 posto. Strani gosti pritom su ostvarili 1,5 milijardi noćenja, a domaći gotovo 1,72 milijarde. U većini zemalja EU-a zabilježen je rast broja noćenja u obje kategorije gostiju, napominju u Eurostatu.

Hrvatska i dalje među zemljama s najvećim rastom noćenja domaćih gostiju

U Hrvatskoj su domaći gosti ostvarili 10 posto više noćenja nego u godini ranije, pokazuju prve procjene statističkog ureda EU-a. Time se svrstala u skupinu zemalja s najvećim povećanjem broja noćenja domaćih gostiju u odnosu na godinu ranije.

Daleko najveći rast bilježila je Slovačka, od 15,1 posto, a slijede Cipar s 13 posto, Litva s 9,9 i Malta s 9,2 posto. Što se tiče rasta broja noćenja stranih gostiju, Hrvatska je ostvarila 1,1 posto više noćenja u odnosu na 2018. Daleko najveći rast broja noćenja stranih gostiju ostvarila je Velika Britanija, za 19,2 posto. Slijede Nizozemska s 10,6 posto, Litva s 10 posto i Slovačka s 8,4 posto.

Najveći pad broja noćenja stranih gostiju bilježile su Francuska i Malta, za 3,4 odnosno 3,2 posto. Slijedi Grčka, s 2,9 posto manjim brojem noćenja stranih gostiju, ali i padom broja noćenja domaćih gostiju, ujedno najvećim među zemljama EU-a.

Hrvatska i dalje u skupini zemalja s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju

Hrvatska je i u 2019. bila u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju u ukupnom broju noćenja, pokazuje Eurostatovo izvješće. Daleko najveći udio bilježila je Malta, od 95 posto. Slijede Cipar s 94 posto i Hrvatska s 92 posto udjela noćenja stranih gostiju u ukupnom broju u 2019. godini. Pridružio im se i Luksemburg, s udjelom od 88 posto.

Po udjelu pak noćenja domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja u 2019. u samom je vrhu ponovno bila Rumunjska, s 83 posto. Slijede Njemačka i Poljska s udjelom domaćih gostiju od po 80 posto, te Švedska sa 75 posto.

U apsolutnom izrazu Španjolska je zadržala i prvo mjesto s 299 milijuna noćenja stranih gostiju. Najbliža joj je i prošle godine bila Italija, s 217,7 milijuna, pokazalo je izvješća Eurostata. Po broju domaćih noćenja vodeću je poziciju potvrdila Njemačka, s 347 milijuna noćenja domaćih gostiju. Na drugom je mjestu Francuska s 310 milijuna. (H)

You may also read!

ek

EK povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva

Europska komisija je u utorak dodatno povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva na 10,8 posto ove godine, a za sljedeću

Read More...
adris

Vlahović: Ključno je održati likvidnost i investicijski potencijal te sačuvati radna mjesta

Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike. U razdoblju od 2005. do 2019.

Read More...
Vukovarsko pivo

Vukovarsko pivo u novom pakiranju

Tvrtka K Pivovari, u čijem se vlasništvu nalazi Vukovarska mikropivovara, predstavila je novo, manje pakiranje Vukovarskog piva u 0,33

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.