Eurostat: Inflacija u lipnju dodatno usporila u EU i eurozoni

In Potrošači
cijene

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u lipnju je dodatno posustao na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini cijene stagnirale u oba područja, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U lipnju je harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) na razini 28-člane EU skliznuo na 1,4 posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu, objavio je u ponedjeljak statistički ured Europske unije. Time se inflacija spustila na najnižu razinu u ovoj godini.

I u eurozoni je godišnja inflacija dodatno usporila, kliznuvši na 1,3 posto, s 1,4 posto u svibnju, u skladu s prvom procjenom Eurostata objavljenom krajem lipnja. Time se također spustila na najnižu razinu u ovoj godini te dodatno udaljila od razine “nešto ispod dva posto” koliko ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB).

Blagi su doprinos inflaciji u zoni primjene zajedničke europske valute u lipnju pružile usluge smještaja, ljetovanja i cijene duhanskih proizvoda. Uteg su pak i dalje bile cijene telekomunikacijskih usluga, navodi se u izvješću Eurostata.

Među pojedinim kategorijama proizvoda u lipnju su u eurozoni ponovo najviše porasle cijene energije, za 1,9 posto, premda je njihov rast na godišnjoj razini znatnije posustao u usporedbi sa svibnjem, kada su porasle za 4,5 posto. Izrazitije je usporio i rast cijena svježe hrane, na jedan posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu.

Ako se izuzmu energija i svježa hrana, godišnja je inflacija u eurozoni iznosila 1,2 posto, nakon jedan posto u svibnju.

Među zemljama EU samo je Irska zabilježila pad cijena na godišnjoj razini, od 0,6 posto. Najniže stope inflacije potom su zabilježene u Danskoj, od 0,4 posto, i Rumunjskoj, od 0,7 posto.

Najviše godišnje stope inflacije bilježile su Litva, od 3,5 posto, te Estonija i Latvija, od po 3,1 posto.

U usporedbi sa svibnjem godišnja stopa inflacije skliznula je u 18 zemalja članica, stagnirala je u tri dok je uvećana u šest zemalja. U trenutku objave nisu bili dostupni samo podaci iz Velike Britanije, napominju u Eurostatu.

U Hrvatskoj su cijene mjerene HICP-om u lipnju porasle za 1,1 posto, nakon 1,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Stagnacija cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u EU u lipnju ponovno stagnirale. Nepromijenjene su bile i u eurozoni, nakon što su u svibnju skliznule blagih 0,1 posto.

Među zemljama članicama cijene mjerene HICP-om najviše su porasle na Malti i u Grčkoj, za jedan odnosno 0,7 posto.

U Hrvatskoj su cijene na mjesečnoj razini porasle 0,4 posto, a u sličnom su postotku porasle i u Latviji.

S druge strane, najveći pad cijena na mjesečnoj razini, od 0,5 posto, zabilježio je u lipnju Portugal.

Potrošačka su cijene stagnirale pak u Češkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Slovačkoj i Finskoj, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. (H)

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.