Eurostat: Inflacija u lipnju dodatno usporila u EU i eurozoni

cijene

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u lipnju je dodatno posustao na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini cijene stagnirale u oba područja, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U lipnju je harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) na razini 28-člane EU skliznuo na 1,4 posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu, objavio je u ponedjeljak statistički ured Europske unije. Time se inflacija spustila na najnižu razinu u ovoj godini.

I u eurozoni je godišnja inflacija dodatno usporila, kliznuvši na 1,3 posto, s 1,4 posto u svibnju, u skladu s prvom procjenom Eurostata objavljenom krajem lipnja. Time se također spustila na najnižu razinu u ovoj godini te dodatno udaljila od razine “nešto ispod dva posto” koliko ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB).

Blagi su doprinos inflaciji u zoni primjene zajedničke europske valute u lipnju pružile usluge smještaja, ljetovanja i cijene duhanskih proizvoda. Uteg su pak i dalje bile cijene telekomunikacijskih usluga, navodi se u izvješću Eurostata.

Među pojedinim kategorijama proizvoda u lipnju su u eurozoni ponovo najviše porasle cijene energije, za 1,9 posto, premda je njihov rast na godišnjoj razini znatnije posustao u usporedbi sa svibnjem, kada su porasle za 4,5 posto. Izrazitije je usporio i rast cijena svježe hrane, na jedan posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu.

Ako se izuzmu energija i svježa hrana, godišnja je inflacija u eurozoni iznosila 1,2 posto, nakon jedan posto u svibnju.

Među zemljama EU samo je Irska zabilježila pad cijena na godišnjoj razini, od 0,6 posto. Najniže stope inflacije potom su zabilježene u Danskoj, od 0,4 posto, i Rumunjskoj, od 0,7 posto.

Najviše godišnje stope inflacije bilježile su Litva, od 3,5 posto, te Estonija i Latvija, od po 3,1 posto.

U usporedbi sa svibnjem godišnja stopa inflacije skliznula je u 18 zemalja članica, stagnirala je u tri dok je uvećana u šest zemalja. U trenutku objave nisu bili dostupni samo podaci iz Velike Britanije, napominju u Eurostatu.

U Hrvatskoj su cijene mjerene HICP-om u lipnju porasle za 1,1 posto, nakon 1,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Stagnacija cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u EU u lipnju ponovno stagnirale. Nepromijenjene su bile i u eurozoni, nakon što su u svibnju skliznule blagih 0,1 posto.

Među zemljama članicama cijene mjerene HICP-om najviše su porasle na Malti i u Grčkoj, za jedan odnosno 0,7 posto.

U Hrvatskoj su cijene na mjesečnoj razini porasle 0,4 posto, a u sličnom su postotku porasle i u Latviji.

S druge strane, najveći pad cijena na mjesečnoj razini, od 0,5 posto, zabilježio je u lipnju Portugal.

Potrošačka su cijene stagnirale pak u Češkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Slovačkoj i Finskoj, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. (H)

Pročitajte još vijesti!

Burilović, Radoš

Digitalna Komora štedi vrijeme poduzetnicima

Predstavljena prva e-usluga Gospodarska mreža Hrvatska gospodarska komora predstavila je novi projekt – Digitalna komora. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj

Read More...
Drilo

Hrvatska je spremna za digitalizaciju

Hrvatska udruga poslodavaca, HUP- Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti predstavila je danas analizu razvoja digitalizacije Hrvatske te rezultate poslovanja

Read More...
Coolinarika

Pola milijuna Facebook fanova Coolinarike potvrdilo da je najveća kulinarska društvena mreža u regiji zaista cool

„Coolinariko hvala ti što postojiš i što unosiš veselje u moj život. Čast mi je biti članom ovog prekrasnog

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake