Eurostat: Proizvođačke cijene u EU i Hrvatskoj pale na mjesečnoj razini

In Vijesti iz svijeta
proizvod

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i i eurozoni pale su u studenom 2018. na mjesečnoj razini, a pad je zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom smanjene za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata uvećane 0,8 posto.

U eurozoni su, pak, pale 0,3 posto nakon također 0,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Prema izračunima Eurostata, najviše su na području Europske unije na mjesečnoj razini smanjene cijene u energetskom sektoru, za 1,8 posto. U ostalim su sektorima cijene stagnirale.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u studenom uvećane blagih 0,1 posto.

Među zemljama EU-a najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila je u studenom Grčka, za 2,7 posto. Slijedi Nizozemska s padom cijena za 1,4 posto, a potom Litva i Velika Britanija, koje su zabilježile pad cijena za 1,3 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u studenom za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su uvećane 0,5 posto.

Rastom cijena na mjesečnoj razini izdvajale su se Estonija, za 1,7 posto, Danska, za 1,3 posto, te Švedska, za 0,8 posto.

Osjetno slabiji rast cijena na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u studenom porasle za 4,3 posto, nakon revidiranog 5,5-postotnog skoka u listopadu.

Pritom je daleko najveći rast cijena zabilježen u energetskom sektoru, za 12 posto. Slijedi sektor intermedijarnih dobara s rastom cijena za tri posto.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u studenom na godišnjoj razini uvećane 1,8 posto.

Na području primjene zajedničke europske valute proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u studenom za 4,0 posto, nakon 4,9-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Među zemljama EU-a, najveći skok cijena na godišnjoj razini zabilježila je u studenom Belgija, za 9,3 posto. Slijede Danska s 9,2 posto i Estonija s 8,6 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom na godišnjoj razini porasle 1,7 posto, nakon 3,7-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Irskoj, za 0,6 posto. (H)

You may also read!

namjestaj

Trgovci namještajem u 2017. godini uvezli robe za 1,15 milijardi kuna, a izvezli za 69 milijuna kuna

Prema podacima koje je obradila Fina, u djelatnosti trgovine na malo namještajem, opremom za rasvjetu i ostalim proizvodima za

Read More...
budva

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 21. do 23. ožujka održat će se 45. Sajam hraneufi, 28. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajam ekologije

Sajamske manifestacije već godinama čine jedinstvenu sajamsku platformu za plasman roba, usluga i znanja na regionalnom tržištu. Na Sajmu

Read More...
turizam

Hrvatska najbolja destinacija poslovnog turizma u Europi u 2018.

Hrvatsku je specijalizirani britanski magazin "Business Destinations" proglasio najboljom destinacijom za poslovni turizam u Europi u 2018. godini, izvijestili

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.