Eurostat: Promet u trgovini na malo u EU u studenome pao 0,1 posto

In Trgovina na malo
eurostat

Promet u trgovini na malo pao je u Europskoj uniji u studenome prošle godine za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u eurozoni za 0,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Pad maloprodaje uslijedio je nakon snažnog rasta u listopadu, kada je prema podacima Eurostata, promet u trgovini na malo u EU porastao za 1,3, a u eurozoni za 1,4 posto na mjesečnoj razini.

Sezonski prilagođeni podaci europskog statističkog ureda pokazuju da je u studenome na mjesečnoj razini najviše, za 1,8 posto, pala maloprodaja u Njemačkoj, a slijedile su Austrija i Portugal s padom od 1,3 posto.

S druge strane, na mjesečnoj je razini promet u trgovini na malo najviše porastao, za 6,2 posto, u Luksemburgu. Slijedila je Estonija, s rastom od 1,7 posto, dok je u Rumunjskoj, Sloveniji i Slovačkoj maloprodaja ojačala za 1,4 posto.

Rast maloprodaje na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini, pak, prema kalendarski prilagođenim podacima Eurostata, promet u trgovini na malo u EU u studenome porastao za 3,4 posto, a u eurozoni za 2,3 posto.

Pritom je u lanjskom studenom, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najviše porastao promet u trgovini na malo u Luksemburgu, za 12,4 posto. Slijedila je Slovenija s rastom maloprodaje za 11,3 posto, dok je u Rumunjskoj zabilježen rast od 9,5 posto.

Pad maloprodaje na godišnjoj razini zabilježen je u studenome samo u Belgiji, za 0,2 posto.

U Hrvatskoj nastavljen rekordni niz rasta na godišnjoj razini

U izvješću Eurostata nema podataka za Hrvatsku, no prošloga je tjedna Državni zavod za statistiku (DZS) objavio da je, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome u odnosu na prethodni mjesec realno pao za 1,6 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet u maloprodaji u studenome realno porastao za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

To je sporiji rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 5,3 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin najveći skok od rujna 2007.

No, time je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 27 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. (H)

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.