Eurozona bi trebala imati zasebni proračun, ministra financija i riznicu – Moscovici

In Vijesti iz svijeta
moscovici

Povjerenik Europske unije za ekonomske i financijske poslove pozvao je u četvrtak na dublju integraciju eurozone, odbacujući bojazni da bi takva inicijativa mogla prouzročiti podjelu Europske unije.

“Neki tvrde da bi produbljivanje eurozone moglo prouzročiti podjele jer nisu sve države Europske unije članice eura. Mislim da bi to bila velika pogreška”, kazao je u četvrtak u Beču na forumu o reformi Europskog semestra Pierre Moscovici.

Pojedine zemlje strahuju da će im se nametati politika kakvu ne žele, posebno nakon što je izlazak Velike Britanije oslabio utjecaj zemalja Europske unije koje nisu u sastavu eurozone, objašnjava Reuters.

Povjerenik EU pak podržava formiranje novih zasebnih institucija za eurozonu, uključujući i proračun koji bi bio odvojen od onog Europske unije. Eurozona bi po njemu trebala imati i ministra financija koji bi ujedno bio i povjerenik EU.

“Podržavam riznicu za eurozonu. Podržavam proračun ili fiskalni kapacitet eurozone u ograničenom iznosu koji bi nam pomogao da ulažemo i također da se borimo protiv nezaposlenosti“, rekao je novinarima prije govora u Beču.

Glavna je prijetnja rastu manjak investicija, dodao je.

Uz dovršetak bankovne unije kako bi se zajamčila financijska stabilnost trebalo bi također osigurati podršku birača, upozorio je povjerenik EU.

“Moramo ojačati demokratsku odgovornost i legitimitet sustava upravljanja u eurozoni kako bismo osigurali demokratsku podršku stanovništva”, kazao je Moscovici. ne ulazeći u detalje. (H)

You may also read!

Samsung

Samsung Galaxy Note10 i Note10+ predstavljeni u Zagrebu

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj.

Read More...
cro

Dubrovnik – tri milijuna noćenja sedam dana ranije nego 2018.

Dubrovnik je ovogodišnje tromilijunto noćenje ostvario 21. kolovoza, što je sedam dana ranije nego 2018. godine, objavila je u

Read More...
london

Velika Britanija i Južna Koreja potpisale trgovinski sporazum

Velika Britanija potpisala je u četvrtak bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.