Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije

In Tvrtke i tržišta
facebook

Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli koja bi trebala spriječiti tržišnu koncentraciju.

Kustomer je osnovan 2015. godine, a nudi platforme za podršku kupcima i chatbotove koji odgovaraju na upite korisnika.

Facebook je najavio kupnju Kustomera u studenome prošle godine, ne navodeći detalje o cijeni i drugim financijskim uvjetima transakcije.

Prema tadašnjim informacijama Wall Street Journala, vrijednost Kustomera procijenjena je u ugovoru na nešto više od milijardu dolara.

Njemačka je pak 2017. u sklopu zakona o tržišnom natjecanju odredila da regulator može provjeravati akvizicije ako je kupac spreman platiti više od 400 milijuna eura za tvrtku koja uopće nema prihode ili su oni vrlo mali.

U takvim slučajevima visoka cijena često je znak inovativnih poslovnih ideja s velikim tržišnim potencijalom, navodi regulator u priopćenju.

Predsjednik Saveznog kartelskog ureda Andreas Mundt rekao je danas da će od Facebooka zatražiti odgovarajuće dokumente, ako se ispostavi da je obavezan dostaviti informacije o spajanju, stoji u priopćenju.

Mnoga su tržišta danas već visoko koncentrirana, posebno u digitalnoj ekonomiji, rekao je Mundt. “Stoga je prijeko potrebna stroga kontrola spajanja”, dodao je. (H)

You may also read!

Adris

Zaklada Adris: Zaključen petnaesti donacijski ciklus

Zaklada će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja. *S osobitim senzibilitetom za

Read More...
AGRIVI

AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi

Kvalitetna rješenja za digitalnu poljoprivrede učinkovito mijenjaju način proizvodnje hrane, a AGRIVI je još jednom potvrdio da je u

Read More...
Franck Crema

Franck Crema – dvostruki način pripreme prave turske kave

Franck Crema može se pripremati na klasičan način, kuhanjem u džezvi i praktičan način, jednostavnim prelijevanjem vrućom vodom. Franck je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.