Fina ne očekuje rast broja ovršenika ni blokiranih potrošača

In Financije i gospodarstvo
fina

Financijska agencija (Fina) ne očekuje porast broja ovršenika ni blokiranih potrošača, a građane koji nisu sigurni je li protiv njih pokrenuta prisilna naplata duga poziva da putem sustava e-Građani provjere koje ovrhe mogu očekivati 19. listopada, dan po isteku moratorija na ovrhe.

“Iz broja zaprimljenih osnova u Financijskoj agenciji i podataka o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika, proizlazi da nas očekuje jednak broj ovrha kao i prošle godine u istom razdoblju”, objavili je u četvrtak Fina.

Naime, Fina je 18. travnja ove godine zastala s provedbom ovrha na temelju dopune Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, a Vlada je sredinom srpnja za još tri mjeseca odnosno do 18. listopada produljila rok trajanja posebnih okolnosti koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe.

Iz Fine u današnjem priopćenju navode kako su 18. travnja zastali s provedbom ovrhe po osnovama za plaćanje za 235 tisuća potrošača, u iznosu od 16 milijardi kuna (6,3 milijardi kuna kamata).

“Da je 1. rujna nastavljena provedba ovrhe, broj blokiranih potrošača bio bi 229 tisuća, za iznos od 17 milijardi kuna (6,6 milijarde kuna kamata)”, iznose iz Fine.

Pritom navode i kako je za 47 tisuća ovršenika zaprimljena osnova za plaćanje, “ali dok se ne pokuša izvršenje i ne utvrdi ima li ovršenik dovoljno sredstava na računima za plaćanje duga, ne može se znati koliko će biti blokiranih potrošača (potrošači kojima je onemogućeno raspolaganje sredstvima s računa do isplate duga, osim zaštićenih primanja na zaštićenom računu)”.

“Međutim, iz broja zaprimljenih osnova u Fini i podataka o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika, proizlazi da nas očekuje jednak broj ovrha kao i prošle godine u istom razdoblju”, ističu iz Fine.

Potkrepljuju to podacima prema kojima je kod Fine zaprimljeno 174 tisuće ovrha u razdoblju travanj-kolovoz ove godine, a očekuje se još 145 tisuća rješenja od bilježnika. Naime, kod javnih je bilježnika, po podacima Hrvatske javnobilježničke komore, zaprimljeno je oko 170 tisuća prijedloga, a od njih će, kako se očekuje, pravomoćno postati njih 85 posto ili 145 tisuća.

“Dakle, ukupan broj ovrha, odnosno osnova za plaćanje u razdoblju travanj – kolovoz, da nema zastoja, bio bi oko 320 tisuća. Prošle godine je u istom razdoblju zaprimljeno upravo 320 tisuća osnova za plaćanje. Iz tog razloga, prema trenutnim podacima kojima raspolažemo, ne očekuje se porast broja osnova za plaćanje”, ponavljaju iz Fine.

Sve građane koji misle da je ovrhovoditelj protiv njih pokrenuo prisilnu naplatu duga, Fina poziva da putem sustava e-Građani besplatno provjere koje ih to ovrhe očekuju 19. listopada.

Pritom podsjećaju da građani sve podatke o ovrhama koje ih čekaju mogu besplatno provjeriti u svakom trenutku putem sustava e-Građani, ali i u Fininim poslovnicama.

Također, pozivaju sve građane koji očekuju, ili imaju ovrhu, da, ako već nisu, zatraže otvaranje zaštićenog računa. Zaštićeni račun se može otvoriti jednostavno i besplatno, putem web stranice Fine, navodi se u priopćenju Fine, koja također moli građane koji već imaju zaštićeni račun da im dostave ažurne podatke o zaštićenim primanjima, kako se ne bi dogodilo da ta sredstva budu ovršena 19. listopada.

Posljednjih dana u javnosti se sve češće upozorava da s istekom moratorija na ovrhe, 18. listopada, prijeti “ovršna kriza” ili “pravi tsunami ovrha”, pa niz političkih stranaka i udruga izlazi s prijedlozima primjerice o vraćanju ovrha na sudove, o produljenju moratorija do donošenja novog ovršnog zakona, o otplatama na rate, itd.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica jučer je najavio da bi u idućih 10 do 15 dana mogli donijeti odluku o provedbi ovrha te poručio kako su za sada sve opcije otvorene. “Za sada su sve opcije otvorene, tako da ćemo u relativno kratkom roku donijeti odluku i izvijestiti o tome javnost i zabrinute građane kojima prijete ovrhe”, rekao je jučer ministar novinarima. (H)

You may also read!

poljoprivreda

Ministarstvo: Strateški plan poljoprivredne politike ZPP 2023.-2027. poslan u EK

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2023.-2027., temeljni dokument za korištenje sredstava EU poljoprivrednih fondova u ukupnom

Read More...
-Damir-Novotny

Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo

Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti

Read More...
plin

Zapunjenost hrvatskog skladišta plina na gotovo 90 posto

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 90 posto, budući da je u njega dosad utisnuto 3,75

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design