Fina: U blokadi gotovo 18 tisuća poslovnih subjekata

In Financije i gospodarstvo
fina

Prema podacima Financijske agencije (Fina), na kraju prosinca prošle godine u blokadi su bila 17.903 poslovna subjekata s ukupnim dugom od 5,9 milijardi kuna, pri čemu i dalje dominiraju dugotrajne blokade, kako po broju, tako i po iznosu.

U dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana, bilo je 9.650 poslovnih subjekata, što je udio od 53,9 posto u ukupnom broju poslovnih subjekata s blokiranim računima. Na takve se poslovne subjekte odnosi 56,8 posto ukupnog duga, odnosno 3,3 milijarda kuna.

U blokadi do 120 dana bila su 4.483 poslovna subjekta, a njihove prijavljene dospjele neizvršene osnove za plaćanje iznosile su 1,1 milijardu kuna.

Podaci Fine pokazuju i da nešto više od 60 posto blokiranih poslovnih subjekata ili njih 10.765 nema ni jednog zaposlenog, a na njih se odnosi 62,7 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Od ukupno 17.903 blokirana poslovna subjekta na kraju prosinca lani, 41,6 posto su pravne osobe, na koje se odnosi najveći dio iznosa ukupnih dugovanja ili 75,5 posto.

Naime, krajem prosinca lani u blokadi je bilo 7.450 pravnih osoba, s neizvršenim osnovama za plaćanje u iznosu od 4,4 milijarde kuna. Te su blokirane pravne osobe zapošljavale 8.918 radnika.

U blokadi su krajem prosinca prošle godine bile i 10.453 fizičke osobe, odnosno obrtnici, sa 5.344 zaposlenih, a njihove su nepodmirene obveze iznosile 1,4 milijarde kuna.

“Za očekivati je da će se zahvaljujući poduzetim mjerama propisanim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom, Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Stečajnim zakonom koji je u primjeni od 1. rujna 2015. te postupcima brisanja trgovačkih društava, u narednim mjesecima, broj blokiranih pravnih osoba i iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata i dalje postepeno smanjivati”, ističu iz Fine. (H)

You may also read!

PepsiCo kupuje kineski brend grickalica Be & Cheery

PepsiCo kupuje kineski brend grickalica Be & Cheery

Američki prehrambeni div PepsiCo kupit će kineski brend grickalica Be & Cheery od lokalnog proizvođača žižule (jujube) Haoxiangni Health

Read More...
SPAR

Velika nagradna igra povodom 15 godina SPAR-a u Hrvatskoj

SPAR Hrvatska, treći najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, obilježava jubilarnu 15. godišnjicu od dolaska na hrvatsko tržište. Danas ima

Read More...
drvo

Održana 10. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i OIE

U hotelu Westin održana je jubilarna 10. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i OIE. U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.