Francuska očekuje oporavak proizvodnje vina

In Vijesti iz svijeta

Francuska proizvodnja vina ove bi se godine trebala oporaviti nakon pada 2021. uzrokovanog mrazom, no još treba vidjeti koliko će aktualno produljeno sušno razdoblje utjecati na berbu, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Očekuje se da će proizvodnja vina porasti za 13 do 21 posto na između 42,6 i 45,6 milijuna hektolitara, previđa ministarstvo u svojim prvim prognozama za 2022. Hektolitar je ekvivalent 100 litara ili 133 standardne boce vina. Prognozirani raspon je čak do sedam posto iznad petogodišnjeg prosjeka.

U većini krajeva vrijeme je bilo povoljnije za razvoj vinove loze nego lani, osim u jugozapadnim područjima zemlje koji su bili zahvaćeni mrazom i tučom, objavilo je ministarstvo.

U tim uvjetima, proizvodnja ima trend povećanja u usporedbi s prošlom godinom u svim vinskim regijama, s izuzetkom Charentesa. Međutim, suho tlo u kombinaciji s toplinskim valovima moglo bi ograničiti to povećanje ako potraje do berbe”, stoji u izvješću.

Francuski poljoprivredni sektor, najveći u EU-u, strahuje od rastućih gubitaka zbog povijesno rekordne suše u zemlji, koju su potaknuli uzastopni toplinski valovi. No, sušno, toplo vrijeme ove je godine smanjilo pojavu bolesti na vinovoj lozi te bi trebalo doći i do rane berbe grožđa, procjenjuju u ministarstvu.

Suša je ipak utjecala na grožđe u regijama kao što su Alsace na istoku i Languedoc-Roussillon na krajnjem jugozapadu, a sada je počela ograničavati potencijal i berbe u Burgundiji, upozoravaju iz ministarstva.

Proizvodnja u Bordeauxu pasti će ispod petogodišnjeg prosjeka nakon što su mraz i tuča u različitoj mjeri oštetili oko 10.000 hektara vinograda, dodalo je ministarstvo. Regija Champagne spremna je za dobru berbu s prinosom iznad petogodišnjeg prosjeka, potaknuta lipanjskim kišama i smanjenom bolešću vinove loze. (H)

You may also read!

burilovic

Burilović: Izazova u 2024. neće nedostajati, no gospodarstvenici su pokazali da imaju sposobnost prilagodbe na nove okolnosti

Održana 23. sjednica skupštine Hrvatske gospodarske komore Održivi razvoj, digitalna i zelena tranzicija, budućnost rada i razvoj ljudskih potencijala, internacionalizacija

Read More...
Konzum

Konzum ulaže 30 milijuna eura u primanja zaposlenika

Najveće ulaganje u povijesti kompanije obuhvatit će više od 10.000 zaposlenika u operacijama i na administrativnim pozicijama. Konzum, koji

Read More...
Suradnja AquafilSLO i E.ON-a na kogeneracijskom postrojenju za rješavanje energetskih izazova

Suradnja AquafilSLO i E.ON-a na kogeneracijskom postrojenju za rješavanje energetskih izazova

U pogon je pušteno kogeneracijsko postrojenje (CHP) za pokrivanje energetskih i proizvodnih potreba postrojenja Aquafil u Ljubljani. Suradnja je ovo

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design