Francuska očekuje oporavak proizvodnje vina

In Vijesti iz svijeta
vino

Francuska proizvodnja vina ove bi se godine trebala oporaviti nakon pada 2021. uzrokovanog mrazom, no još treba vidjeti koliko će aktualno produljeno sušno razdoblje utjecati na berbu, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Očekuje se da će proizvodnja vina porasti za 13 do 21 posto na između 42,6 i 45,6 milijuna hektolitara, previđa ministarstvo u svojim prvim prognozama za 2022. Hektolitar je ekvivalent 100 litara ili 133 standardne boce vina. Prognozirani raspon je čak do sedam posto iznad petogodišnjeg prosjeka.

U većini krajeva vrijeme je bilo povoljnije za razvoj vinove loze nego lani, osim u jugozapadnim područjima zemlje koji su bili zahvaćeni mrazom i tučom, objavilo je ministarstvo.

U tim uvjetima, proizvodnja ima trend povećanja u usporedbi s prošlom godinom u svim vinskim regijama, s izuzetkom Charentesa. Međutim, suho tlo u kombinaciji s toplinskim valovima moglo bi ograničiti to povećanje ako potraje do berbe”, stoji u izvješću.

Francuski poljoprivredni sektor, najveći u EU-u, strahuje od rastućih gubitaka zbog povijesno rekordne suše u zemlji, koju su potaknuli uzastopni toplinski valovi. No, sušno, toplo vrijeme ove je godine smanjilo pojavu bolesti na vinovoj lozi te bi trebalo doći i do rane berbe grožđa, procjenjuju u ministarstvu.

Suša je ipak utjecala na grožđe u regijama kao što su Alsace na istoku i Languedoc-Roussillon na krajnjem jugozapadu, a sada je počela ograničavati potencijal i berbe u Burgundiji, upozoravaju iz ministarstva.

Proizvodnja u Bordeauxu pasti će ispod petogodišnjeg prosjeka nakon što su mraz i tuča u različitoj mjeri oštetili oko 10.000 hektara vinograda, dodalo je ministarstvo. Regija Champagne spremna je za dobru berbu s prinosom iznad petogodišnjeg prosjeka, potaknuta lipanjskim kišama i smanjenom bolešću vinove loze. (H)

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design