Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

In Iz zemlje
cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira u Zagrebu istaknuli važnost gastronomije i izvrsnost u gastro zanimanjima za dodatnu kvalitetu turizmu.

“Uvijek je bilo časno biti kuhar i baviti se gastronomijom u najširem smislu riječi, a danas je to možda i važnije, jer turisti sve više putuju motivirani upravo gastronomijom u pojedinim zemljama. Zadnjih godina to se sve više razvija i u Hrvatskoj uz kvalitetni kadar, a škola Aspira i njezin studij gastronomije u Zagrebu i Splitu te oko 100 studenata koji to svake godine upisuju potvrđuju da se to isplati i u obrazovnom procesu”, rekao je Cappelli.

Ocijenio je da se u Aspiri dobro i kvalitetno radi, podsjetivši na program stipendiranja Ministarstva turizma u sklopu kojeg se, u suradnji s više od 20 tvrtki u turizmu te komorama, u ovoj školskoj godini stipendira 370 učenika i studenata turističkih zanimanja, za koja smatra da su ponovo ‘in’ i sve više tražena u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Vjerujem da će studija gastronomije u Hrvatskoj ubuduće biti i više, jer je studij na Aspiri za sada među rijetkima, i to ne samo na privatnim učilištima nego i državnim, a očekuje da se za oko dvije godine sve to i ubrza, jer će tada proraditi i centri za kompetentnost u kojima će se uz ostale učiti i za turistička zanimanja, pa i gastronomiju uz više prakse”, poručio je Cappelli.

Na upit novinara ponovio je podatke da je prošle godine oko 8000 stranih radnika radilo u turizmu, a da je ove godine tom sektoru na raspolaganju kvota od 15.000 dozvola za strance, ali i da će se prije svega i ove godine za turizam nastojati angažirati domaća radna snaga.

“Razgovaramo sa Ukrajinom i Albanijom, kao i još nekim zemljama u okruženju oko radnika, jer njihov nedostatak u turizmu muči brojne zemlje. U Austriji primjerice u turizmu radi oko 90 tisuća stranaca, dok je to kod nas tek 5 do 6 posto njih od ukupno zaposlenih”, kazao je ministar, dodajući kako se i ove godine očekuje da će sezonski biti najviše traženi upravo ranici za kuhinju, konobari i slični.

Visoka škola Aspira djeluje u Splitu i Zagrebu, gdje je prije dvije godine pokrenut i studij gastronomije, uz već postojeći turizam i druge, a godišnje ukupno na te dvije lokacije upisuju oko 450 studenata, od kojih je oko 100 samo na gastronomiji.

“Primjećujemo porast zanimanja za tim zanimanjima i svake godine upisujemo malo više polaznika, a imamo i studenata stranaca što nam je drago jer smo prepoznati i izvan zemlje. Ne učimo ih samo kuhati nego svim procesima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, nabavi, pa i specijalnim vještinama i znanjima, poput onih o čajevima, začinima, ukrašavanju jela, kvaliteti usluge i drugom”, kazao je dekan Alen Jerkunica.

Inače, godišnja školarina na Aspiri za studij turizma je 30.000 kuna, a za trogodišnji menadžment gastronomije 40.000 kuna, u što su uključena putovanja i rad u praktikumima u inozemstvu kod partnera hotelima i sličnim školama.

Većina studenata radi sezonski i turizmu te i tako zaradi za studij, većina ih nakon druge godine pronalazi posao, a dosta njih su već rezervirali stranci koji dolaze u posjet školi.

(H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.