Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

In Iz zemlje
cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira u Zagrebu istaknuli važnost gastronomije i izvrsnost u gastro zanimanjima za dodatnu kvalitetu turizmu.

“Uvijek je bilo časno biti kuhar i baviti se gastronomijom u najširem smislu riječi, a danas je to možda i važnije, jer turisti sve više putuju motivirani upravo gastronomijom u pojedinim zemljama. Zadnjih godina to se sve više razvija i u Hrvatskoj uz kvalitetni kadar, a škola Aspira i njezin studij gastronomije u Zagrebu i Splitu te oko 100 studenata koji to svake godine upisuju potvrđuju da se to isplati i u obrazovnom procesu”, rekao je Cappelli.

Ocijenio je da se u Aspiri dobro i kvalitetno radi, podsjetivši na program stipendiranja Ministarstva turizma u sklopu kojeg se, u suradnji s više od 20 tvrtki u turizmu te komorama, u ovoj školskoj godini stipendira 370 učenika i studenata turističkih zanimanja, za koja smatra da su ponovo ‘in’ i sve više tražena u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Vjerujem da će studija gastronomije u Hrvatskoj ubuduće biti i više, jer je studij na Aspiri za sada među rijetkima, i to ne samo na privatnim učilištima nego i državnim, a očekuje da se za oko dvije godine sve to i ubrza, jer će tada proraditi i centri za kompetentnost u kojima će se uz ostale učiti i za turistička zanimanja, pa i gastronomiju uz više prakse”, poručio je Cappelli.

Na upit novinara ponovio je podatke da je prošle godine oko 8000 stranih radnika radilo u turizmu, a da je ove godine tom sektoru na raspolaganju kvota od 15.000 dozvola za strance, ali i da će se prije svega i ove godine za turizam nastojati angažirati domaća radna snaga.

“Razgovaramo sa Ukrajinom i Albanijom, kao i još nekim zemljama u okruženju oko radnika, jer njihov nedostatak u turizmu muči brojne zemlje. U Austriji primjerice u turizmu radi oko 90 tisuća stranaca, dok je to kod nas tek 5 do 6 posto njih od ukupno zaposlenih”, kazao je ministar, dodajući kako se i ove godine očekuje da će sezonski biti najviše traženi upravo ranici za kuhinju, konobari i slični.

Visoka škola Aspira djeluje u Splitu i Zagrebu, gdje je prije dvije godine pokrenut i studij gastronomije, uz već postojeći turizam i druge, a godišnje ukupno na te dvije lokacije upisuju oko 450 studenata, od kojih je oko 100 samo na gastronomiji.

“Primjećujemo porast zanimanja za tim zanimanjima i svake godine upisujemo malo više polaznika, a imamo i studenata stranaca što nam je drago jer smo prepoznati i izvan zemlje. Ne učimo ih samo kuhati nego svim procesima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, nabavi, pa i specijalnim vještinama i znanjima, poput onih o čajevima, začinima, ukrašavanju jela, kvaliteti usluge i drugom”, kazao je dekan Alen Jerkunica.

Inače, godišnja školarina na Aspiri za studij turizma je 30.000 kuna, a za trogodišnji menadžment gastronomije 40.000 kuna, u što su uključena putovanja i rad u praktikumima u inozemstvu kod partnera hotelima i sličnim školama.

Većina studenata radi sezonski i turizmu te i tako zaradi za studij, većina ih nakon druge godine pronalazi posao, a dosta njih su već rezervirali stranci koji dolaze u posjet školi.

(H)

You may also read!

Burilović

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Održana 2. sjednica Skupštine HGK „Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali,

Read More...
Gen-D launch

Gen-D – Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i

Read More...
Doritos

DORITOS – vodeće svjetske kukuruzne tortilje u Konzumu

Na nezaboravnom večernjem događanju održanom na Europskom trgu brojni su uzvanici i posjetitelji uživali u uzbudljivom programu kojim su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.