GEN Summit okupio preko 750 medijskih sudionika iz cijelog svijeta

1-GEN_4gensummit2017

Među dobitnicima nagrada za podatkovno novinarstvo i srbijanska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

U Beču je prošli tjedan od 21. do 23. lipnja održana velika medijska konferencija pod nazivom Global Editors Network Summit koja je i ove godine okupila veliki broj urednika, novinara i medijskih inovatora iz cijelog svijeta pa tako i Hrvatske. Beč je imao čast po drugi puta za redom biti domaćinom ove međunarodne konferencije koja iduće godine seli u Lisabon.

Simbolično je bilo i mjesto održavanja konferencije, Aula der Wissenschaften, koje je početkom 18. stoljeća bilo sjedište redakcije najstarijih dnevnih novina u Austriji „Wiener Zeitung“.

Jedno od najzanimljivijih izlaganja prvog dana konferencije bilo je „VR is here to stay. What’s next for journalism’“, koje je govorilo virtualnoj realnosti kao alatu koji omogućava da se publiku zaintrigira, uključi i stavi u središte medijske priče.

Veliku pozornost privukla je i tema „Mixes reality, machine learning and AI for journalists“. Tvrtka Microsoft i digitalna agencija Exozet pri tom su dale pregled novih tehnologija koje medijima omogućavaju pronalazak sadržaja uz pomoć robotiziranih sustava i kognitivnih servisa.

Drugi dan GEN Summita 2017 započeo je izlaganjem na temu „The Washington Post in Trump’s America and a digital world“, a nastavio zanimljivim raspravama na temu 5G mobilne tehnologije i prilagodbe novinskih redakcija potrebama ere pametnih telefona.

U popodnevnim satima publici se predstavio i glavni urednih BuzzFeeda Ben Smith te je bilo riječi i o tome kako regionalne novinske kuće mogu preživjeti mobilno doba.

Iste su večeri u bečkom Hofburgu dodijeljene nagrade Data Journalism Awards u 12 kategorija, a odabir između 470 prispjelih projekata nije bio nimalo lak. Nagrađene su najbolje priče, istraživanja, projekti i aplikacije nastale kao rezultat inovativnog data novinarstva.

Među pobjednicima našla se i srbijanska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. KRIK-ova baza imovine političara proglašena je za najboljom novinarskom bazom sastavljenom od javno dostupnih podatka.

2-GEN_4gensummit2017

Posljednji dan konferencije prošao je pak u znaku rasprava i predavanja vezanih uz preživljavanje podatkovnog novinarstva u vrijeme objave sve većeg broja neistinitih priča te balansiranje između istine, popularnosti i privlačenja publike.

Samu konferenciju, zaključio je Bertrand Pecquerie, direktor Global Editors Networka, objavivši datum idućeg GEN samita koji će se održati od 31. svibnja do 2. lipnja 2018. u glavnom portugalskom gradu.

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja