Glavni indeksi na Wall Streetu ponovno snažno pali

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Glavni burzovni indeksi na američkom Wall Streetu u srijedu su ubrzo nakon otvaranja ponovno snažno pali jer su investitori skeptični u vezi plana poticaja američkog predsjednika Donalda Trumpa kojima bi se ublažio negativan utjecaj epidemije koronavirusa.

U 9.47 sati po lokalnom vremenu Dow Jones Industrial Average bio je u minusu 3,14 posto, spustivši se na 24.232 boda. S&P 500 oslabio je 2,96 posto, na 2.797 bodova, a Nasdaq Composite 2,61 posto, skliznuvši na 8.126 bodova.

Time je ključni S&P 500 indeks 17,6 posto slabiji u usporedbi s rekordno visokom razinom, zabilježenom 19. veljače. Ako na zatvaranju bude u minusu 20 posto u odnosu na rekordnu vrijednost pri zatvaranju trgovanja, dosegnutu prije samo tri tjedna, to će biti potvrda da je tržište ušlo u “područje medvjeda”, primjećuje Reuters.

Jučer su sva tri indeksa završila trgovanje u plusu od gotovo pet posto. U ponedjeljak su pak potonuli više od sedam posto, najviše u jednom danu od financijske krize 2008.

Očekivanja da će Trump najaviti izdašne poticajne mjere pomogla su jučer glavnim burzovnim indeksima da nadoknade dobar dio golemih gubitaka, prouzročenih naglim padom cijena nafte. Trump je u utorak na sastanku s republikancima u Senatu razgovarao o smanjenju poreza na dohodak, no nakon toga nisu objavljene nikakve konkretne mjere.

“Mjere moraju biti koordinirane. Predsjednik ih ne može poduzimati sam, treba mu Kongres koji je zadužen za financiranje”, upozorila je Kim Forres, čelnica investicijskog odjela u Bokeh Capital Partnersu. Rapidno širenje koronavirusa primoralo je središnje banke i vlade diljem svijeta na uvođenje mjera koje bi trebale ublažiti negativan utjecaj epidemije na gospodarstva.

Očekuje se da će američka središnja banka Fed već idući tjedan, na redovnoj sjednici, sniziti kamatne stope za dodatnih pola postotnog boda, drugi put ovoga mjeseca, što će dodatno pritisnuti prinose na ključne državne obveznice, sigurniju kategoriju imovine.

U takvim su okolnostima dionice u financijskom sektoru, osjetljive na promjene kamatnih stopa, oštro potonule. Podindeks bankarskih dionica bio je tako u minusu 3,4 posto. Podindeks dionica u energetskom sektoru pao je četiri posto, a svi značajniji sektorski indeksi u sklopu S&P-a najmanje 2,1 posto.

Od pojedinačnih dionica iz sastava Dow Jonesa najviše je pala cijena Nike-ovih dionica, za 5,1 posto, nakon što su njegovi njemački konkurenti Adidas i Puma upozorili na snažan pad prodaje u Kini zbog koronavirusa. (H)

You may also read!

hgk-zgrada

Vlada poslušala gospodarstvenike – tvrtke koje ne rade oslobođene doprinosa i poreza

Drugi set mjera za pomoć gospodarstvu uvažio je prijedloge gospodarstvenika da se tvrtke kojima je poslovanje zaustavljeno zbog koronavirusa

Read More...
pbz

PBZ napravio mjere za pomoć klijentima čiji su prihodi i poslovanje pogođeni COVID -19 pandemijom

MJERE ZA GRAĐANE/POTROŠAČE U svrhu ublažavanja posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom, PBZ će omogućiti odgodu plaćanja svim korisnicima kredita kod kojih

Read More...
Burilović

Unatoč osjetnom padu gospodarstva, nije ugrožena opskrba

Podaci iz sustava fiskalizacije Porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo zbog koronavirusa osjetno usporilo u odnosu na prošlu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.